Hlavní obsah

Temelín prověří experti ze čtyř zemí, výsledky se dozví jen vedení elektrárny

– Temelín
Právo, Pavel Orholz

Sedm odborníků z čtyř zemí bude v rámci mise WANO Follow-up týden prověřovat bezpečnost Jaderné elektrárny Temelín. Na Temelíně především zkontrolují, jak elektrárna nakládá s jejich doporučeními z prověrky v listopadu 2011. Tehdy se na jihočeskou elektrárnu zaměřilo sedmnáct odborníků z osmi zemí.

Foto: Jaderná elektrárna Temelín

Šéf mise WANO Follow-up Ján Naňo (uprostřed) má s jadernou energetikou zkušenosti 35 let z Jaslovských Bohunic.

Článek

„Takto mezinárodní prověrky probíhají. Nejdříve je elektrárna prověřena, pak má čas na zapracování doporučení a po určité době, zpravidla tak nejdříve po roce a půl, přijíždějí experti na další kontrolu,“ vysvětlil Miloš Štěpanovský, ředitel elektrárny Temelín.

Experti z Ruska, Slovenska, Arménie a Maďarska se zaměří na to, jak elektrárna pracuje s jejich doporučeními například v provozu, údržbě, radiační ochraně nebo požární ochraně. Celkem takto posoudí deset oblastí.

Více pochůzek po elektrárně

„Novinkou je, že členové mise stráví mnohem více času pochůzkami po elektrárně, což nebývalo u těchto typů prověrek obvyklé. I proto je celý tým posílen na sedm lidí, když dříve se tyto následné mise odehrávaly ve třech až čtyřech lidech,“ doplnil Štěpanovský s tím, že tento model se tak velmi přiblížil klasické prověrce WANO (World Association of Nuclear Operators – Světové sdružení provozovatelů jaderných elektráren).

„Je to reakce vedení WANO na události v japonské Fukušimě a Temelín je jednou z prvních elektráren, která tento nový model následné kontroly absolvuje,“ připomněl Štěpanovský.

Výsledky se dále nezveřejňují

Jak upozornil mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták, proti nedávno skončené misi OSART, vyslané Mezinárodní agenturou pro atomovou energii, se prověrky WANO liší tím, že výsledky jsou předávány vedení elektrárny a dále se nezveřejňují.

„Rozdíl je i v tom, že při misi OSART jsou elektrárny porovnávány se standardy bezpečnosti Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Naopak WANO porovnává elektrárnu s nejlepší dosaženou světovou praxí,“ ozřejmil Sviták.

Mezi členy i ruské jaderné ledoborce

WANO je mezinárodní organizace provozovatelů jaderných elektráren, která vznikla jako reakce „jaderné komunity“ a průmyslu na havárii jaderné elektrárny v Černobylu. Jejím cílem je především vzájemná výměna informací a zkušeností, která pomáhá zvyšovat úroveň všech jaderných elektráren ve světě.

Členy WANO jsou všechny energetické společnosti na světě, které provozují jaderné bloky. Členství ve WANO má například i Severomořská flotila ruských jaderných ledoborců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám