Hlavní obsah

Antimonopolní úřad zrušil Drábkovu miliardovou zakázku na systém pro výplatu dávek

• Aktualizováno
Právo, Jakub Svoboda

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil miliardovou zakázku ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) pro společnost Fujitsu Technology Solutions, kterou bez výběrového řízení zadal této firmě bývalý ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Právu to řekl dobře informovaný zdroj s tím, že ministerstvo bude muset nový systém na výplatu dávek přestat používat a vyhlásit tendr, nebo se vrátit k původnímu informačnímu systému.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

„Rozhodnutí bylo vydáno ve smyslu zákazu plnění ze smlouvy a bude vydáno s odkladným účinkem,“ řekl Právu důvěryhodný zdroj obeznámený s verdiktem.

Šlo podle něj „o velké porušení zákona o veřejných zakázkách“. „Úřad proto vyhoví návrhu navrhovatele, společnosti Student Agency, a zakáže plnit smlouvu. Do určité doby si ministerstvo práce a sociálních věcí musí vysoutěžit nový systém, nebo se musí vrátit k původnímu,“ dodal zdroj Práva s tím, že současný systém bude MPSV muset přestat používat.

MPSV rozhodnutí od antimonopolního úřadu zatím neobdrželo. „Oficiálně nám nebylo nic doručeno. Jakmile rozhodnutí obdržíme, budeme se jím zabývat. Další kroky bude možné sdělit po důkladném seznámení se s rozhodnutím ÚOHS,“ sdělila Novinkám mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Fond: Zakázka bez soutěže

Návrh na zrušení smlouvy ministerstva práce a sociálních věcí a jejích dodatků s Fujitsu Technology Solutions inicioval u ÚOHS loni v dubnu Nadační fond proti korupci. Konkrétně návrh podala firma Student Agency jednoho z představitelů fondu, podnikatele Radima Jančury. Pokud ÚOHS smlouvu zruší, stát podle dřívějšího vyjádření Jančury ušetří stamilióny korun.

Podání formálně směřovalo proti ministerstvu vnitra, které má jako centrální zadavatel smlouvu z právního hlediska "na svědomí". Ministerstvo práce bylo z právních důvodů zmíněno jen jako uživatel systémů.

Zástupci fondu připomněli, že skoro dvoumiliardová zakázka byla zadána bez veřejné soutěže a byla "navěšena" na rámcovou smlouvu státu, která se týkala dodávání operačních systémů. Vnitro takovou smlouvu podepsalo s Microsoftem, respektive s jeho obchodním partnerem Fujitsu.

Potíže hned od začátku

Nový systém pro výplatu dávek provázejí od jeho spuštění v lednu loňského roku velké technické problémy, některé chod úřadů práce a vyplácení dávek v prvních měsících od zahájení provozu paralyzovaly. Podle zasvěcených softwarových firem byl celý systém spuštěn MPSV narychlo, bez řádného testování.

Poté, co se vyřešily největší problémy, otřásla už tak pošramocenou důvěrou v nový systém korupční kauza Drábkova náměstka Vladimíra Šišky.

Podle policejního obvinění z loňského října Šiška a bývalý ředitel odboru informatiky na ministerstvu práce Milan Hojer nabídli firmě OKsystem, která pro resort dříve zajišťovala informační systémy pro oblast dávek či nezaměstnanosti, přidělení stomiliónové zakázky, která navíc měla být uměle nadhodnocena o 20 miliónů korun.

Výměnou za to měla společnost stáhnout svoji stížnost k antimonopolnímu úřadu na způsob, jakým ministerstvo pořídilo od jiné firmy systém pro výplatu sociálních dávek.

Ministr Drábek po několika dnech od vypuknutí skandálu oznámil, že kvůli této kauze podá demisi, což ke konci října také učinil. Přitom se ale hájil, že se ničím neprovinil a že z případu vyvodil svoji politickou zodpovědnost.

MPSV musí vypsat tendr do pěti měsíců

ÚOHS v pondělí odpoledne na svých webových stránkách uvedl, že svým prvostupňovým rozhodnutím zakázal plnění dodatků č. 5 a 6 k prováděcí smlouvě č. 85/2011 uzavřené ministerstvem vnitra, jako centrálním zadavatelem, ve prospěch zadavatele MPSV, se společností Fujitsu Technology Solutions.

Zákaz plnění uvedených dodatků ÚOHS uložil s účinností od pěti měsíců od nabytí právní moci rozhodnutí. Každému ze zadavatelů byla za porušení zákona o veřejných zakázkách současně uložena rovněž pokuta ve výši 500 000 korun. Rozhodnutí není dosud pravomocné a účastníci řízení proti němu mohou do 15 dní podat rozklad.

Reklama

Výběr článků

Načítám