Hlavní obsah

Do Česka se zřejmě dostala další nedeklarovaná konina

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Do České republiky pronikl další výrobek s obsahem nedeklarovaného koňského masa. Jedná se o Eismann Lasagne Bolognese původem z Lucemburska, informoval mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. Zástupce společnosti to potvrdil.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Zpracovávání koniny

Článek

"Laboratorní analýzy potvrdily přítomnost koňského masa ve výrobku Lasagne Bolognese, jenž do ČR dováží společnosti Eismann. Přestože byl výrobek z českého trhu stažen již 13. února 2013, zákazníci, kteří si jej zakoupili, dostanou své peníze zpět," uvedl jednatel společnosti Martin Odvárko.

Výrobek Lasagne Bolonese byl podle něj do České republiky přivezen v celkem čtyřech výrobních šaržích. "V jedné šarži obsah koňského masa potvrzen nebyl, u jedné šarže byla dne 21. 2. 2013 potvrzena přítomnost koňské DNA, testy u zbývajících dvou šarží probíhají," doplnil Odvárko.

Do ČR směřovalo 600 kilo výrobků

Informace o zboží s nedeklarovaným obsahem koňského masa přišla z Národního kontaktního místa systému rychlého varování (RASFF) v Německu. Jak uvedl mluvčí  SZPI Pavel Kopřiva, případ byl předán k šetření Státní veterinární správě ČR.

Jak doplnil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben, do Česka směřovaly zásilky zhruba 600 kilogramů výrobku Lasagne Bolognese a Lachs-Lasagne od lucemburského výrobce.

„Okamžitě jsme informovali krajskou veterinární správu pro Středočeský kraj a Městskou veterinární správu v Praze. Nyní lze říci, že byly odebrány vzorky a bylo nařízeno do výsledků testů zásilku neuvolnit do tržní sítě,“ uvedl Duben.

Podvod u smíšených výrobků

„Rafinovanost podvodníků je v případě koniny v tom, že se soustředili na podvod u smíšených výrobků, tedy těstovin s příměsí masa, jako jsou lasagne či špagety s omáčkou s malým obsahem masa nebo ravioli, a zde očekávali, že bude dozor jaksi ,slabší‘. Ukázalo se nakonec, že i zde je dozor s to problémy diagnostikovat a šizení odhalit,“ sdělil Duben.

Ve středu SZPI informovala o tom, že v plzeňském Tesku odhalila nedeklarované koňské maso ve dvou šaržích lasagní od firmy Nowaco. [celá zpráva]

Koňské maso není pro člověka škodlivé, v případě nedeklarované koniny se jedná o klamání spotřebitele. Koňské maso je totiž levnější než hovězí. Podle zákona hrozí v tomto případě až třímiliónová pokuta.

Aféra s koňským masem vydávaným za hovězí propukla v lednu ve Velké Británii a v Irsku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám