Hlavní obsah

V Británii bobtná skandál kolem koňského masa, po burgerech bylo i v lasagních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Skandál s používáním koňského masa v potravinách v Británii dostal nový rozměr poté, co bylo ve výrobcích společnosti Findus zjištěno místo hovězího až 100 procent koniny, konkrétně se mělo jednat o hovězí lasagne. Původně bylo koňské maso zachyceno v hovězích burgerech.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Andrew Rhodes z britské agentury pro bezpečnost potravin FSA v pátek v rozhlasovém rozhovoru řekl, že agentura provádí rozsáhlé testy jídel, včetně těch, která jsou dodávána do škol a nemocnic. FSA ke zkouškám vyzvala i producenty a obchodníky s tím, že mají výsledky dodat do 15. února.

FSA ve čtvrtek oznámila, že odhalila zatím největší podíl koňského masa. V Británii sídlící společnost Findus, která produkuje především zmrazené potraviny, přiznala, že koňské maso obsahovaly její hovězí lasagne. Podle FSA v některých případech přesahoval podíl koňského masa 60 procent, britské listy píší, že to bylo někdy až 100 procent.

Šéfka FSA Catherine Brownová ve čtvrtek vyjádřila přesvědčení, že celá věc je s největší pravděpodobností „kriminální aktivitou“. Ujistila, že neexistuje zdravotní riziko, ale situace je podle ní „otřesná“.

Findus se omluvil zákazníkům a stáhl rizikové výrobky z prodeje. Je zatím poslední společností, kterou zasáhl skandál kolem koňského masa. Ten se týkal firem z Británie, Irska, Polska a Francie. Nicméně nejvíce případů je v Británii, kde bylo koňské maso nalezeno v jídlech ve velkých samoobsluhách jako Tesco, Aldi a Iceland i ve fastfoodech Burger King.

V pátek stáhl švédský výrobce asi 20 tisíc porcí lasagní i z domácího trhu. Deklarované hovězí maso v nich bylo rovněž nahrazeno koňským.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám