Hlavní obsah

Zetoru narostl roční zisk o 140 procent

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ruce radostí si mohou mnout v brněnském Zetoru. Fabrika na výrobu traktorů totiž v roce 2012 dosáhla zisku 284 miliónů korun, což je oproti loňsku nárůst o 140 procent. Jedná se o nejlepší hospodářský výsledek od začátku hospodářské krize.

Foto: Zetor

Zetor Forterra HSX v akci

Článek

Podle vedení společnosti se na růstu tržeb pozitivně podílela zejména výroba nového modelu Forterra HSX, dařilo se ale i tradičním modelům a prodeji náhradních dílů.

„V roce 2012 jsme zaznamenali výrazné zlepšení ve všech klíčových ukazatelích. Konsolidované tržby skupiny Zetor dosáhly úrovně 4,4 miliardy korun, což oproti roku 2011 znamená nárůst o více než 800 miliónů korun, tedy téměř o 24 procent. Ukazatel tvorby provozního cash flow vzrostl o více než 200 miliónů korun na hodnotu 541 miliónů korun a konsolidovaný zisk před zdaněním z tržeb činil 6,5 procenta, přičemž v roce 2011 to bylo 3,5 procenta,“ upřesnil finanční ředitel Zetoru Petr Veselý.

Tahounem Forterra, novinkou Major

Tahounem výroby byl model Zetor Forterra HSX, jehož sériová výroba byla zahájena v červnu loňského roku. Do konce roku bylo vyrobeno celkem 405 kusů. Příznivý vývoj očekává management i letos. „Hlavním trumfem pro letošní rok by měl být nový model Zetor Major, který jsme představili v listopadu loňského roku,“ nastínil výrobní ředitel Marián Lipovský.

Zetor Major je menší kompaktní traktor určený především pro majitele menších a rodinných farem. Novinka by měla zaujmout zejména poměrem ceny k výkonu a odkazuje na stejnojmenný model, který patřil v historii značky mezi nejúspěšnější vůbec. Jeho výroba bude zahájena v únoru a roční produkce by se měla pohybovat kolem 900 kusů.

Mezi nejvýznamnější destinace, do kterých v roce 2012 traktory Zetor zamířily, patří kromě tradičních trhů, jako je tuzemsko, Polsko, USA, Skandinávie, Litva nebo Velká Británie, také Bulharsko, Alžírsko, Srbsko či Irák. Do zahraničí bylo vyvezeno 92 procent traktorů Zetor vyrobených v roce 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám