Hlavní obsah

Nezaměstnaní v Karviné dostávají jednu stravenku za šest hodin práce

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Dvaadvacet nezaměstnaných pracuje od pátku 1. února pro karvinský magistrát. Třikrát týdně si za šest hodin denně vydělají jednu stravenku v hodnotě 50 korun. Platná legislativa ale takové odměňování pracovníků neumožňuje.

Foto: Archiv Novinky

Stravenky

Článek

S nápadem motivovat nezaměstnané k veřejné službě stravenkami přišel už v polovině ledna severočeský Chomutov, musel od něj ale ustoupit. Karvinští ovšem tvrdí: „Vše máme ošetřeno.“

Jak ale řekl Právu třinecký advokát David Jopek, nabídka šestihodinové práce nezaměstnaných pro město za stravenku je problematická hned v několika rovinách.

„Do práce nelze nikoho nutit, to zakazují ústavní normy a mezinárodní smlouvy, kterými je Česko vázáno. Pokud někdo vykoná přidělenou práci, musí dostat také zaplaceno. Tomu, kdo se rozhodne pracovat dobrovolně, náleží právními předpisy stanovená minimální mzda za vykonanou práci. A tomu jistě padesátikorunová stravenka za šest hodin práce neodpovídá. I když se nepochybně jedná o chvályhodnou myšlenku vedenou dobrým úmyslem,“ řekl Právu Jopek, zabývající se mimo jiné také pracovním právem.

Veřejná služba byla ještě v loňském roce pro nezaměstnané povinná, loni v listopadu tuto povinnost ale Ústavní soud zrušil.

„Z ulic Karviné tak zmizely dvě stovky pomocníků, kteří už v prosinci citelně chyběli. Technické služby je postupně nahradily pracovníky veřejně prospěšných prací opět z řad nezaměstnaných. Nyní přidáme 22 pomocníků v šestihodinových směnách, kteří dostanou ihned po práci od města drobnou pozornost v podobě stravenky,“ popsala Šárka Swiderová, mluvčí magistrátu v Karviné.

Dodala, že nezaměstnaní vykonávají práci pro město v rámci veřejné služby dobrovolně.

Dobrovolně bez odměny

Jenomže dobrovolníci na odměnu nemají nárok. „Dobrovolnické služby jsou u nás legislativně omezeny a popisované činnosti v Karviné se dle mého názoru do podmínek stanovených obecně závaznými právními předpisy nevejdou,“ řekl advokát Jopek.

Dodal, že pokud je poskytnutí stravenky odůvodňováno darováním, tak obecně podle práva platí, že nemůže být poskytnutí daru vázáno na protiplnění. „Což by však v daném případě bylo,“ popsal právník.

Sladit podmínky veřejné služby s platnou legislativou je úkol pro ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

„Chceme navázat na spolupráci s dosavadními organizátory veřejné služby a využít systém. Realizátorům veřejné služby chceme nabídnout možnost dostat příspěvek na vytvoření pracovního místa v rámci aktivní politiky zaměstnanosti. Pracovní činnosti i rozsah pracovní doby by byly obdobné jako u veřejné služby – maximálně 20 hodin týdně. Uchazeči o zaměstnání by tak za odvedenou práci získali odměnu a nadále by se s nimi aktivně pracovalo s cílem umístit je na volném trhu práce,“ uvedla tisková mluvčí MPSV Štěpánka Filipová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám