Hlavní obsah

Německá levice chce stoprocentní daň pro milionáře

Berlín

Pokud by v podzimních parlamentních volbách v Německu uspěla opoziční strana Levice, chce, aby se veškeré roční příjmy nad 500 000 eur (12,8 milionu Kč) odevzdávaly státu. Podle pátečního vydání deníku Mitteldeutsche Zeitung to strana vzniklá z bývalých komunistů a odborářů plánuje zařadit do svého volebního programu.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Článek

"Navrhujeme, aby nikdo nevydělával více, než je čtyřicetinásobek společenského minima, což je 40 000 měsíčně," stojí podle listu v návrhu, s nímž přišla spolupředsedkyně Levice Katja Kippingová.

Podpořil ho i druhý předseda Bernd Riexinger. "Volební kampaň v roce 2013 bude o rozdělování peněz. Peníze těch superbohatých budou potřeba k financování sociálních výdajů a investic do budoucnosti. Chceme, aby se občané vzbouřili proti hromadění obrovských bohatství v rukou pár jedinců," vysvětlil Riexinger.

Šance na prosazení takového požadavku je však velmi malá. Levice se v předvolebních průzkumech pohybuje pod deseti procenty voličské přízně a ani jedna ze zbývajících opozičních levicových stran, sociální demokraté a Zelení, s ní nechtějí na celostátní úrovni spolupracovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám