Hlavní obsah

Přes 700 tun kaprů prodali rybníkáři na jižní Moravě

Brno

Přes 700 tun kaprů prodaly dvě největší rybníkářské firmy na jižní Moravě před Vánoci. V porovnání s loňskem jde zhruba o stejné množství. Opět se potvrzuje tradice štědrovečerní tabule, na které nesmí kapři chybět, uzavřel ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička.

Foto: Profimedia.cz

Tradice vánočních kaprů má v Česku silné kořeny.

Článek

"Naše prodeje budou kolem 400 tun kaprů, což je srovnatelné s loňskem. Možná zaznamenáme ještě mírný nárůst," uvedl Osička. Prodeje firmy v posledním týdnu před Vánoci jsou stejné jako v období po výlovu do poloviny prosince. Podle Osičky jsou náklady na kapry pro firmu poměrně značné. "Nemůžeme si je ale nechat promítnout do ceny," dodal.

Firma se bude v dalších letech potýkat s dopady letošního sucha, které zasáhlo jižní Moravu. Nízké vodní stavy se projevily negativně na odchovu jednoletých plůdků a dvou až tříletých násad. "Bude záležet na tom, jaké budou další roky, pokud budou příznivější, dá se ztráta ještě dohnat," uvedl Osička.

Část kaprů nechávají na leden

Velká část produkce kaprů skončí na štědrovečerním stole Jihomoravanů. Ryby, které se neprodají, skončí v sádkách. "Část si musíme nechat na prodej v prvních měsících příštího roku. Další část půjde už zpracovaná do sítě obchodních řetězců," řekl Osička.

Celkem 350 tun kaprů prodalo před Vánocemi Rybářství Hodonín. Ředitel firmy Radek Čučka řekl, že se ukázalo, že tradice vánočních kaprů má v Česku silné kořeny. "I když lidé mají hluboko do kapsy, tak se ukázalo, že za kapra peníze dají," uvedl Čučka. Podle něj v pondělí budou kapři k prodeji jen na několika místech, například v podnikové prodejně v Písečné u Hodonína. "Zásobujeme ještě některé řetězce, tam budou naši kapři také," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám