Hlavní obsah

V Británii budou lidé, kteří si hledají práci, jezdit autobusy zadarmo

Novinky, pit

V Británii se snaží pomoci nezaměstnaným. Lidé hledající si práci by měli mít autobusouvou dopravu po jistou dobu zdarma. Dohodly se na tom největší autobusové společnosti jako Arriva, First, GoAhead, National Express, Stagecoach a dále pak souhlasili i někteří místní dopravci, informoval list The Guardian. Iniciativu přivítal i ministr dopravy Norman Baker.

Foto: Olivia Harris, Reuters

Zaparkované autobusy v garážích ve West Hamu ve východním Londýně

Článek

Nezaměstnaní budou tuto výhodu moci využívat během ledna a zvažuje se její prodloužení, pokud se potvrdí dobrá zpětná vazba. Takto by lidé mohli cestovat za pracovními pohovory v rámci až 70 procent všech autobusových linek v Anglii, Walesu a Skotsku. Odhaduje se, že by tento vstřícný krok mohl pomoci až 800 000 lidí.

Podle ministra pro práci a důchody Iana Duncana Smitha by nyní měli nezaměstnaní udělat pouze jednu věc, a to nastoupit do autobusu. Mnozí politici, především z řad opozičních labouristů, totiž připomínají, že cestování za sháněním práce není rozhodně levná záležitost.

"Z Hastingsu do Brightonu (vzdušnou čarou asi 50 kilometrů) vyjde cesta na 17 liber (zhruba 510 korun). Vezměte si, kolik pohovorů musíte absolvovat, než získáte práci," připomněl v létě drahé jízdné David Miliband, bratr lídra labouristické strany Eda Milibanda.

Podobná výhoda platí už na železnici. Konkrétně se jedná o 50procentní slevu pro nezaměstnané, kteří jsou bez práce déle než tři měsíce.

V této souvislosti stojí za připomenutí výrok konzervativního politika Normana Tebbita, který v sedmdesátých letech 20. století dal nezaměstnaným Britům radu, aby nasedli na svá kola a vydali se hledat práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám