Hlavní obsah

ČNB poslala úrokové sazby téměř na úplné dno

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ve čtvrtek rozhodla na svém zasedání o další změně úrokových sazeb. Tu základní snížila o 0,2 procentního bodu na nové historické minimum 0,05 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České národní banky

Článek

„To je s největší pravděpodobností minimum, jakého se kdy dočkáme. Na úplnou nulu nebo do záporných hodnot se banka zřejmě nepustí, a tak práce s úrokovými sazbami pro tuto chvíli končí,“ uvedl analytik společnosti Home Credit Michal Kozub s tím, že změna by se mohla projevit na poklesu sazeb hypoték.

„Pokud bude nadále potřeba stimulovat ekonomiku, je ČNB připravena použít devizové intervence k oslabení koruny, aby tak podpořila český export,“ sdělil analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin. Podle něj současné sazby vydrží patrně i celý příští rok.

„Dnešní zásah ale dává jasně najevo, že situace v ekonomice je alarmující a je potřeba ji řešit na všech frontách,“ připomněl Kozub. Spotřebitelská poptávka ve formě maloobchodních tržeb je stále záporná. Za prvních osm měsíců letošního roku klesly tržby obchodníků o 0,6 procenta, takže spotřeba domácností se nezvedá. Stavebnictví se nedostalo ještě z krize roku 2009 a průmysl také zvolňuje.

Koruna po zveřejnění rozhodnutí rozšířila své ztráty a obchoduje se nad 25,20 EUR/CZK. Podle Šimka se dostává tak na nejslabší hodnoty za poslední tři měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám