Hlavní obsah

Zahrady u rodinných domů se zmenšují, pozemky jsou drahé

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češi jsou známí tím, že rádi a často zvelebují své zahrady. Přesto se ve většině českých regionů během uplynulých let snížila velikost pozemků u rodinných domů, někde až o 40 procent. Srovnání provedla Hypoteční banka u rodinných domů starších třiceti let a u nové výstavby z uplynulých let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zahrady u domů si lidé často pořizují spíše pro okrasnou funkci než k tomu, aby na nich něco pěstovali.

Článek

V celorepublikovém měřítku došlo ke snížení velikosti zahrad u rodinných domů, a to téměř o 30 metrů čtverečních, ale v některých regionech je toto snížení i o stovky metrů čtverečních.

Ze statistik také vyplývá, že k největšímu snížení plochy pozemků dochází ve Středočeském, Pardubickém a Zlínském kraji, kde se kupované pozemky u novějších domů zmenšily o více než 40 procent.

„Nejčastějším důvodem snížení velikosti parcel u rodinných domků je jejich rostoucí cena. Parcely ve městech jsou rovněž výrazně menší než ty na vesnicích,“ uvedl Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

Zahrada ve městě spíš pro okrasu

Podle Němečka je tato skutečnost dána jednak cenovou dostupností, ale také zálibami lidí žijících ve městech, kde zahrada zejména u novostaveb a řadových domků plní již jen okrasnou roli.

Od začátku roku 2010 do současnosti nárůst ceny pozemků činil 12 procent. Jedinými regiony, ve kterých velikost pozemků roste, jsou Jihomoravský, Jihočeský a Olomoucký kraj. V nich je jednak cena pozemků na velmi stabilní a spíše nižší úrovni. Zároveň zde přetrvává dlouholetá pěstitelská tradice.

Navíc u nově stavěných řadových domů není výjimkou, že má pozemek výměru jen něco kolem 300 metrů čtverečních a z velké části jej zabere právě půdorys domu. Důvodem je snaha vytěžit co nejvíce z drahého pozemku právě jeho zastavěním.

Reklama

Výběr článků

Načítám