Hlavní obsah

Srovnání: Češi platí nadprůměrné ceny za elektřinu i plyn

– Praha

Ceny elektřiny a plynu pro české domácnosti jsou ve srovnání 12 nových členů Evropské unie nadprůměrné. Vyplývá to z údajů Evropského energetického portálu (EEP). Zároveň se ukazuje, že s výjimkou Británie jsou v 15 starých zemích unie ceny energií vyšší než ve východní části celé sedmadvacítky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za nové členy jsou považovány země přijaté od roku 2004, jimiž bylo Česko, Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko. Dvanáctku nováčků pak v roce 2007 doplnily ještě Rumunsko a Bulharsko.

České domácnosti podle EEP průměrně platí za megawatthodinu (MWh) plynu 50,90 eura (asi 1270 korun), což je řadí mezi novými státy EU na čtvrté místo. Plyn je dražší ve Slovinsku, v Maďarsku a na Slovensku.

V rámci celé EU jsou ceny plynu pro české domácnosti srovnatelné s francouzskými či španělskými. Nejdražší plyn je v Dánsku, kde za něj platí spotřebitelé 118 eur za MWh, nejlevnější v Rumunsku, kde cena činí 28,20 eura za MWh.

Za elektřinu platí české domácnosti 127,60 eura za MWh, mezi novými státy EU se tak řadí na páté místo. Dražší dodávky elektřiny mají domácnosti v Maďarsku, na Slovensku, v Polsku a ve Slovinsku.

Z celounijního srovnání vycházejí nejvyšší ceny elektřiny v Dánsku, kde domácnosti platí za megawatthodinu 256,20 eura. Nejlevnější je elektřina pro bulharské domácnosti, které platí 82,30 eura za MWh.

Spotřebitelé mají možnost srovnat si ceny elektřiny a ceny plynu online na internetu. Přechod k výhodnějšímu dodavateli zabere jen pár minut.

Reklama

Výběr článků

Načítám