Hlavní obsah

Čtyři firmy přispěly 10 miliónů na ekologické kotle

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Dohromady 10 milióny korun přispěly čtyři průmyslové společnosti z Moravskoslezského kraje na takzvané kotlíkové dotace. Kraj hodlá peníze využít v rámci připravované 3. výzvy, kterou by podle náměstka hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) chtěl vyhlásit zkraje příštího roku.

Foto: Profimedia.cz

O dotace na ekologický kotel žádají v Moravskoslezském kraji stovky lidí.

Článek

„Vážím si kroku velkých podniků, které jsou si vědomy svého vlivu na životní prostředí v kraji i odpovědnosti za vytváření podmínek pro zlepšování kvality zdejšího ovzduší,“ uvedl Novák a otevřeným dopisem vyzval k následování i další firmy a jednotlivce působící na území severní Moravy a Slezska.

Pilotní projekt ministerstva životního prostředí a Moravskoslezského kraje zaměřený na nákup ekologických kotlů odstartoval letos v únoru. V 1. kole výzvy mohli žadatelé z Moravskoslezského kraje dostat 60 tisíc korun. Zájem předčil očekávání a kraj zastavil příjem žádostí už první den.

Dvacet miliónů korun, o které se rovným dílem podělilo ministerstvo a kraj, bylo rozděleno mezi 333 nejrychlejších žadatelů. V červnu spustil kraj 2. kolo výzvy, ve kterém činí dotace na jeden kotel 40 tisíc, a dosud se do něj přihlásilo 644 lidí. „Dosud se ročně v kraji prodalo sto nízkoemisních kotlů ročně. S dotací se však počet prodaných kotlů zvýšil desetkrát, což považujeme za úspěch,“ poukázal náměstek hejtmana Novák.

Ministerstvo by mohlo ještě přispět

Ten chce k 10 miliónům od firem přidat v příštím roce z krajského rozpočtu dalších 15 miliónů korun a v případě, že by ministerstvo životního prostředí uvolnilo dalších 25 miliónů korun, disponoval by kraj ve 3. kole výzvy 50 milióny.

Polovinu z 10 miliónů věnoval ArcelorMittal Otrava, po dvou miliónech dalo OKD a Třinecké železárny, milión korun věnovala společnost ČEZ. „Považujeme se také za občana tohoto regionu, takže na čemkoliv, co pomůže ovzduší a životnímu prostředí v regionu, se chceme podílet. Tohle nám připadalo jako dobrá možnost,“ zdůvodnil pětimiliónový dar generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Tapas Rádžderkar.

Tuhými palivy topí v kraji zhruba 55 tisíc domácností, které jsou rozmístěny na malé ploše. Podle statistiky má právě Moravskoslezský kraj nejvyšší hustotu kotlů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám