Hlavní obsah

Španělské banky by se měly spokojit s 60 miliardami eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Nezávislý audit španělského bankovního sektoru zřejmě ukáže, že banky budou potřebovat 50 až 60 miliard eur (asi 1,3 až 1,5 biliónu korun). Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení druhé největší banky v zemi a vlády. Výsledky auditu mají být zveřejněné 28. září a určí, jak velkou pomoc dostane Španělsko od dalších členů eurozóny. V současnosti má slíbeno až 100 miliard eur.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O Španělsku se začalo spekulovat jako o další oběti dluhové krize v eurozóně na počátku letošního roku, kdy začalo být jasné, že místní banky budou potřebovat finanční pomoc na očištění svých rozvah od toxického realitního majetku v objemu 185 miliard eur.

Země si však tak velkou pomoc pro banky nemůže dovolit, proto se dohodla v červnu na pomoci při rekapitalizaci bank ze záchranného fondu eurozóny. Výši pomoci má stanovit nezávislý audit.

„Budeme to vědět v příštích dnech, do týdne. Bude to číslo kolem 70, 75 nebo 80 miliard eur,“ řekl šéf banky BBVA Francisco González k výsledkům auditu, o němž by měly být všechny banky informovány v pondělí. Dodal ale, že v této částce je započteno i 20 miliard eur, které již banky získaly. Konečné číslo tak bude mezi 50 až 60 miliardami eur.

Bankovní zdroje očekávají, že výsledky testů také spustí nové kolo převzetí a fúzí ve španělském bankovním sektoru. Počet bank v zemi se již snížil z více než 40 před krizí na 14.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám