Hlavní obsah

Pro ověřený alkohol vytiskne tiskárna do středy 10 miliónů kolků

– Praha

Státní tiskárna cenin vyrobí do středy příštího týdne zhruba deset miliónů kolků k označení lahví tvrdého alkoholu s ověřeným původem, které poté budou moci jít do prodeje. Uvedl to náměstek ministra financí Ladislav Minčič (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Lahve vybavené těmto kolky budou moci jít do distribuce ve chvíli, kdy ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ve středu v televizi a rozhlase oznámí změnu nyní platného mimořádného opatření zákazu prodeje destilátů.

Státní tiskárna cenin bude mít podle generálního ředitele Richarda Bulíčka v pátek odpoledne připraven poslední stroj pro výrobu nových kolků. Plný provoz tří strojů je podle Bulíčka 1,5 miliónu kusů za den.

Podle Minčiče bude tiskárna cenin pracovat v mnohasměnném provozu. Každý den budou dotiskávány další kolky, celkově Minčič očekává, že během podzimu jich budou výrobci a dovozci lihovin požadovat desítky milionů.

Místo šedé červená

Kolky budou mít stejnou cenu jako dosud. „Budou mít i stejné šrafování, místo šedé barvy bude ale mít číselný kód nově červenou barvu a kódu bude předcházet červený nápis NOVÉ. Stejné slovo v červené barvě bude po číselném značení i následovat,“ popsal podobu kolku Minčič.

Až kolky vydávané jako ceniny se zcela novými ochrannými prvky by měly být podle úvah vlády dražší. Jde o jedno z opatření dlouhodobějšího charakteru připravované vládou.

Reklama

Výběr článků

Načítám