Hlavní obsah

Věřitelé majitele O2 areny odsouhlasili firmě reorganizační plán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Věřitelé společnosti Bestsport, majitele pražské O2 areny, na své středeční schůzi odsouhlasili reorganizační plán firmy. Cílem je očistit firmu od miliardových dluhů. Víceúčelovou halu mají současně ovládnout skupiny PPF a KKCG, hlavní věřitelé Bestsportu. Rozhodnutí o plánu musí ještě posvětit Městský soud v Praze.

Článek

Městský soud nejdříve návrh neschválil, protože byl údajně v rozporu s insolvenčním zákonem. Největší věřitelé firmy, skupiny PPF, KKCG i advokátní kancelář zastupující zajištěné držitele dluhopisů, se ale odvolali a Vrchní soud v Praze jim dal v červnu za pravdu.

Plán reorganizace firmy předložila společnost PPF Healthcare a počítá s tím, že vysočanskou halu ovládnou věřitelé Bestsportu, mezi nimiž dominují majitelé Sazky sázkové kanceláře PPF a KKCG. Podstatou reorganizace je přesunutí celého podniku včetně budovy do nově vytvořené společnosti Bestsport Arena.

V té se má navýšit základní jmění a akcie má dostat v první řadě zajištěný věřitel, tedy správce dluhopisů The Bank of New York Mellon, a poměrně k výši pohledávek také ostatní nezajištění věřitelé. Druhá nově vzniklá firma Bestsport Services má nést břemena původního podniku. I v ní mají získat nezajištění věřitelé podíly poměrně svým pohledávkám.

Bestsport má stejné akcionáře jako zkrachovalá loterijní společnost Sazka, tedy sportovní svazy. Jeho největším majetkem je právě O2 arena, kterou znalecký posudek vypracovaný společností Ernst ocenil na nejvýše 1,57 miliardy korun, samotná stavba haly přitom vyšla na sedm miliard korun. Celý Bestsport ocenila auditorská firma na 1,745 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám