Hlavní obsah

Na Slovensku se dnes neučí, většina pedagogů stávkuje za vyšší platy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Většina slovenských základních a středních škol zůstala ve čtvrtek zavřená. Učitelé vstoupili do jednodenní celostátní stávky za zvýšení platů a zlepšení finanční situace ve školství. Žádají desetiprocentní zvýšení mezd.

BEZ KOMENTÁŘE: Stávka slovenských učitelůVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Předseda odborového svazu pracovníků školství a vědy Pavel Ondek na čtvrteční tiskové konferenci potvrdil, že do stávky se zapojilo 90 procent základních škol, 80 procent středních škol a 30 procent vysokých škol. Příští týden požádají odboráři o jednání ministry školství a financí, s nimiž chtějí jednat o svých požadavcích.

Zaměstnanci škol žádají desetiprocentní zvýšení mezd a zlepšení financování školství. „V případě neúspěchu jednání stanovíme další postup,“ uvedl Ondek. Odboráři naznačili, že mohou přistoupit k další stávce, která by mohla trvat delší dobu.

„Stávkují také školy ze soukromého sektoru. Rodiče by si měli uvědomit, že my stávkujeme za lepší vzdělání jejich dětí,“ řekl Právu Martin Maták, místopředseda odborového svazu školství.

Platy patří k nejnižším

Učitelé jsou na Slovensku velmi slabě ohodnoceni. I když statisticky se uvádí, že učitelé v průměru vydělávají 740 eur (18130 Kč) hrubého měsíčně, většina z nich tento příjem nemá.

„Tak tolik jsem na výplatní pásce ještě nikdy neměla. Po třicetileté praxi nedosahuje můj plat ani 600 eur měsíčně,“ říká bratislavská učitelka Eva Vavreková. Její kolegyně s kratší praxí nemají ani tolik.

„Začínala jsem na 400 eurech a teď mám jen o něco víc,“ říká její mladá kolegyně Jana Pastuchová. Učitelé zdůrazňují, že ve školství pracují jen z lásky k tomuto povolání. „Kdybych neměla slušně vydělávajícího manžela, musela bych se poohlédnout po jiné práci,“ dodala mladá učitelka. Průměrný plat dosahuje na Slovensku 889 eur (21780 Kč).

Foto: Ivan Vilček, Právo

Informace o požadavcích na bratislavské škole

Andrea Klapišová zdůrazňuje, že stávka není jen o platech. „Od začátku tzv. školní reformy před čtyřmi lety není dostatek nových učebnic. Dnešní deváťáci mají například pouze učebnici slovenského jazyka. Děti učíme často jen z poznámek a zkopírovaných materiálů,“ říká.

Církevní školy nestávkují

Menší část učitelů se ke stávce nepřipojila. „Když stávkovali lékaři, nelíbilo se mi, že brali pacienty jako rukojmí. Proto nechci dělat to samé s dětmi a jejich rodiči,“ říká učitel Matúš Bischof z Rožňavy.

Ani církevní školy se ke stávce nepřipojily. Svůj postoj odůvodňují tím, že stávku organizují odbory, které před několika měsíci žádaly vládu, aby církevní školy nebyly financovány ze státního rozpočtu.

Rodiče na dovolené

Oslovení rodiče stávku podporovali, i když jim způsobila komplikace. „Chápu je. Ceny stoupají a jejich platy jsou opravdu mizerné. O děti se nám postarají babička s dědečkem,“ uvedl Peter Draška.

„Musela jsem si vzít dovolenou. Já jsem za to, aby se lidé konečně ozvali a začali stávkovat. Vždyť ti nahoře ani nevědí, jak obyčejní lidé žijí. A je úplně jedno, zda jsou u moci pravičáci nebo levičáci,“ konstatuje Ľudmila Jacková.

Odvody si platí sami

Stávkující si musí za den stávky sami zaplatit odvod do zdravotní pojišťovny ve výši 1,58 eura (téměř 40 Kč). Stávkujícího zaměstnance musí zaměstnavatel na zmíněný den odhlásit ze zdravotní pojišťovny. Pokud učitelé nezaplatí odvod do zdravotní pojišťovny za den stávky do osmého října, pojišťovna jim ke konci roku vykáže dluh a může je sankcionovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám