Hlavní obsah

Kalousek počítá s růstem ekonomiky o procento

Česká ekonomika v příštím roce poroste o procento. Počítá s tím alespoň návrh státního rozpočtu, který v pátek dokončilo ministerstvo financí. Materiál pracuje s růstem daňových kvót i s růstem počtu zaměstnanců státní správy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek s předsedou ČMKOS Jaroslavem Zavadilem

Článek

Nad výhledem ekonomiky diskutovali v neděli Otázkách Václava Moravce (OVM) v České televizi ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a předseda odborových svazů Jaroslav Zavadil. Podle něj by naopak mohla tuzemská ekonomika až o procento poklesnout.

Podle Kalouska dojde v příštím roce v souvislosti s růstem DPH ke zvýšení sdružené daňové kvóty na 35,5 procenta, což představuje stav roku 2008. Ministr zároveň připomněl, že ještě v roce 2004 byla sdružená daňová kvóta na úrovni 37 procent.

Složená daňová kvóta je podíl daní včetně cla a povinných příspěvků na sociální zabezpečení a veřejné zdravotní pojištění na hrubém domácím produktu.

Schodek bude pod tři procenta, nepochybuje ministr

"Já prostě nepředložím jiný rozpočet než rozpočet s deficitem pod tři procenta hrubého domácího produktu. A k takovému rozpočtu nutně potřebujeme schválení konsolidačního balíčku," řekl Kalousek.

Ministerstvo počítá s tím, že na dani z přidané hodnoty, která se má od příštího roku zvýšit, vybere 214 miliard korun. Schodek důchodového účtu se má v příštím roce podle ministerstva prohloubit až na 60 miliard korun.

Kalousek se Zavadilem se neshodují v tom, zda vláda svými restrikcemi zbytečně neškrtí ekonomiku. Zavadil poukázal na to, že okolní státy zaznamenávají ekonomický růst. Kalousek oponoval, že vyšší růst těchto zemí je vykoupen nižší důvěrou trhů a schopností splácet dluhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám