Hlavní obsah

Sucho a neúroda zdraží maso, může ho být nedostatek

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nejbližší době prudce poroste cena masa, především vepřového a drůbeže. A možná ho bude nedostatek. Tak zní vzkaz předních producentů masa v Česku, kteří se ve středu sešli v Pardubicích s vedením Agrární komory ČR. V kuloárech zazněla i nadsázka, že bůček bude dražší než kaviár.

Foto: Profimedia.cz

Vepřové citelně podraží, varují čeští producenti masa.

Článek

Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR, vidí příčiny v tom, že se stáváme vazaly dovozců po dlouhodobém poklesu produkce, která není dostatečně podporovaná státem. Letošní neúroda zvyšuje poptávku po krmivech a maso zdražuje.

„Od května letošního roku ceny strategických zemědělských komodit na světových burzách prudce rostou. Spojené státy americké jsou těžce zasaženy suchem, které tady bylo naposledy před 56 lety, ve 26 státech proto guvernéři vyhlásili stav přírodní katastrofy,“ řekl Veleba.

Podle šéfa komory jsou to většinou státy s vysokou produkcí kukuřice a sóji.

Trh s vepřovým neuspokojíme. V současnosti je stav 1 580 000 prasat. Naposledy byl tak nízký v roce 1921.
Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR

„Hrozí, že se uzavřou exporty z Ruska, nabízelo 12 miliónů tun obilí. Veškerá bílkovinná krmiva, především sóju, celá Evropa dováží z USA, Brazílie a z Argentiny. Importérem není jen Evropa, ale především také Čína. V Evropě nejsme schopni si je sami zabezpečit,“ dodal předseda Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jan Stibal.

Suchem je postižena celá jižní část Evropy od Balkánu po Pyreneje, ale i Maďarsko, kde jsou zdecimovány porosty kukuřice a slunečnice, a Slovensko. Neúroda zasáhla také Ukrajinu. Rostou ceny v celé Evropě, zejména v Německu, odkud dovážíme skoro polovinu vepřového.

Paradoxem je, že českého krmného obilí je relativně dost, ale není ho komu v Česku prodávat. „My trh s vepřovým neuspokojíme. V současnosti je stav 1 580 000 prasat. Naposledy byl tak nízký v roce 1921, je nižší, než byl po druhé světové válce,“ zdůraznil krizovou situaci Veleba.

Sója na dvojnásobku

Producenti masa a masných výrobků už tento týden bez uzardění potvrzují, že půjdou s cenami vepřového nahoru. „V Německu se výkup pohybuje na 1,94 až 1,95 eura za kilogram živé váhy vepřového. Od pondělí bude kilo živé váhy vepřového za 47 korun, což je asi o čtyři koruny více než nyní,“ přiznal Právu Zdeněk Jandejsek, generální ředitel Rabbitu Trhový Štěpánov, jednoho z největších producentů vepřového u nás. Podobný vývoj prorokuje i u drůbežího masa.

„Sóju na výkrm jsme podle dlouhodobých smluv letos koupili ještě za 8–9 tisíc korun za tunu. Teď už se ale nabízí na burzách za 14,4 až 14,8 tisíce korun,“ řekl Jandejsek. Podle Stibala krmivo tvoří 65 % nákladů na výrobu masa, tedy dvě třetiny jeho ceny. Dnes dovážíme 40 procent vepřového a pětinu drůbeže.

Reklama

Výběr článků

Načítám