Hlavní obsah

Odchod Řecka z eurozóny může vyvolat dominový efekt, hrozí Samaras

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Řecký premiér Antonis Samaras ve čtvrtek před schůzkou s německou kancléřkou Angelou Merkelovou pohrozil, že by odchod jeho země z eurozóny mohl vyvolat dominový efekt. O návratu Řecka k drachmě se v posledních týdnech mluví stále častěji. Řecko samo ale preferuje jiné řešení.

Foto: ČTK/AP

Řecký premiér Antonis Samaras (vpravo) a šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker ne středečním setkání

Článek

Samaras slova pronesl v rozhovoru s německým deníkem Bild. Odmítl také komentáře některých německých politiků, kteří případný odchod jižní země z eurozóny stále vracejí do hry.

"Německo potřebuje silnou eurozónu, a když bude země nucena odejít, pravděpodobně nebude poslední," řekl Samaras a dodal: "Alespoň tak by to viděly finanční trhy. Bojovat proti tomu by bylo těžké."

Premiéra čeká v pátek jednání s Merkelovou a hned v sobotu s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem. Je ale možné, že ho politici jen seznámí s hotovou věcí, protože oni sami se sejdou v Berlíně už ve čtvrtek odpoledne.

Velkou roli bude hrát i zpráva, kterou vypracují věřitelé, kteří v Řecku pobývají a situaci monitorují.

Zemi hrozí, že nedostane další tranši k dříve schválené pomoci, protože se jí nedaří plnit podmínky. Šéf tzv. Euroskupiny Jean-Claude Juncker řekl, že Řecko má poslední šanci a jeho obyvatelé by to měli vědět.

Sama země ve středu uvedla, že by potřebovala nějaký čas na nadechnutí. Pak by byla schopna přistoupit k reformám, které Evropa požaduje za poskytnutí půjček. Současně ale řecká média zveřejnila studii, že by zemi stačilo, aby rok řádně vybírala daně a žádná další úsporná opatření by nepotřebovala. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám