Hlavní obsah

Lidé by si teď hlavně měli udržet práci, apelují odborníci

Právo, Jiří Vavroň

Lidé, kteří mají v současné době stabilní zaměstnání, by se podle psychologů měli soustředit na to, aby si svá pracovní místa udrželi. Ztratit práci v době, kdy se vážně začíná počítat s možností, že Česko by bylo čtvrtou nejpostiženější zemí rozpadem eurozóny, a kdy se firmy rozhodně nechystají masově přijímat nové zaměstnance, může být dramatické.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Najít novou práci zejména pro lidi, kterým zbývá pár let do penze, je často prakticky nemožné.

Česko podle ankety Svazu průmyslu a dopravy nemůže reálně očekávat, že letos nebo příští rok začnou valem vznikat nová pracovní místa. V zemi je už stabilně půl miliónu lidí bez zaměstnání, z toho přes 43 procent déle než rok. Ztráta zaměstnání a následné marné hledání jiného uplatnění je přitom podle psychologů zásah do života, srovnatelný s úmrtím nejbližší osoby.

Nezaměstnaní často podporují extrémisty

Ztráta zaměstnání se negativně promítne do všech oblastí života. „Pravidelné zaměstnání a příjem je základem nejen pro udržení životní úrovně, ale i dobrého psychického a zdravotního stavu. Podporuje stabilitu rodiny a vztahy v ní,“ říká politoložka Martina Hronová. „Lidé bez práce a tedy i životních perspektiv podporují často radikální a extremistické politické směry,“ dodává.

„České domácnosti dluží různým finančním institucím přes bilión korun. Stabilní zaměstnání a příjem brání vzniku finančních kolapsů, zejména když rodiny splácí různé úvěry a hypotéky a náklady rostou. Navíc pětina rodin nemá potřebné finanční rezervy pro nečekané případy a problémové situace, jako je například ztráta práce,“ říká finanční poradce František Macháček.

Za prací není ani kam odejít mimo republiku. V EU je bez práce 25 miliónů lidí, převážně mladých. Navíc do středoevropských zemí míří stále více potenciálních levných pracovníků například ze Španělska, z Itálie a Řecka, které z jejich zemí vyhání právě nezaměstnanost. Tam je totiž situace kritická, ve Španělsku například nemá práci čtvrtina ekonomicky aktivní populace.

Mzdy porostou, ale jen zvolna

Výsledky podniků a ekonomiky nedávají podle odhadů a prognóz současně prostor pro výraznější nárůst mezd. Podniky očekávají v letošním a příštím roce růst mezd pod dvěma procenty. Pro letošek jej odhadují na 1,67 procenta, pro příští rok na 1,41 procenta.

A protože očekávaná inflace by měla letos překročit tři procenta a příští rok 2,2 procenta, očekává se stagnace či spíše pokles reálných příjmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám