Hlavní obsah

Itálie zachraňuje nejstarší banku na světě

Novinky, pit
Řím

Nejstarší finanční instituce na světě a třetí největší v Itálii, banka Monte dei Paschi di Siena, která pociťuje výrazný nedostatek kapitálu, obdrží pomoc státu ve výši až dvou miliard eur (asi 52 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na rozhodnutí italské vlády.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo italské banky Monte dei Paschi di Siena

Článek

Italská vláda převezme od banky výměnou za finanční pomoc speciální dluhopisy. Celý proces musí ještě schválit Evropská komise.

Obdobné dluhopisy, známé jako „dluhopisy Tremonti“, už banka použila v roce 2009, kdy byla zasažena globální finanční krizí.

Podle agentury AFP nedokázala banka získat soukromé investory, aby navýšila svůj kapitál. Nové problémy vyvstaly v roce 2010, kdy se krize v eurozóně výrazně prohloubila.

„Italské banky jsou extrémně předlužené, málo kapitálově vybavené, a podíl špatných úvěrů na celkových úvěrech je dokonce větší než ve Španělsku – které je dáváno za příklad, jak to v bankovnictví nedělat,“ uvedl ekonom Martin Prokop ze společnosti Next Finance, podle něhož tak není divu, že italské banky nevydělávají.

Banka, jejíž počátky spadají do roku 1472, vykázala za loňský rok ztrátu 4,7 miliardy eur (asi 121 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám