Hlavní obsah

SKartu si musí na úřadech práce vyzvednout milión lidí

Právo, Jiří Vavroň

Zhruba milión lidí, kteří od státu dostávají nějakou sociální dávku (mimo důchodů a nemocenské), čeká zásadní změna. Od konce června začnou dostávat od úřadů práce (UP) písemné výzvy, aby si převzali tzv. sociální kartu. Současně získají potřebné informace, jak s ní nakládat. Od České spořitelny pak obdrží ke kartě i přístupový PIN kód.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Vlastnictví karty bude podmínkou pro to, aby byly sociální dávky od státu vypláceny, s výjimkou důchodů a nemocenské, těch se výplata prostřednictvím sKarty netýká.

Postupně, jak budou distribuovány sKarty, totiž přestane doručování dávek poštovní poukázkou, na účet či vyplácení v hotovosti na úřadech.

Novinka se podle informací ministerstva nerozšíří hned plošně, ale úředníci její fungování nejdřív vyzkoušejí v několika lokalitách na stovkách klientů. Následně budou měsíčně vydávány desítky tisíc karet. Toto období bude trvat do konce roku 2012.

Pak nastane běžný režim, to znamená, že sKartu obdrží vždy jen noví klienti Úřadů práce, tedy tisíce lidí měsíčně. Pokyn k plošnému rozšíření karet by se měl vydat až po odzkoušení celého systému distribuce karet.

Kdo sKartu dostane
Kartu nebudou potřebovat důchodci k vyzvednutí penze či nemocní k přijetí nemocenské.
Peníze od státu prostřednictvím sKarty naopak dostanou příjemci:
rodičovského příspěvku
příspěvku na bydlení
podpory v nezaměstnanosti
dávek v hmotné nouzi
podpory pro zdravotně postižené a dalších dávek, včetně jednorázových (pohřebné)

Pokud příjemci sociálních dávek na dopis nezareagují, budou se muset obejít bez pomoci státu, sociální dávky totiž nemusejí dostat. Klienti Úřadů práce budou vyzváni k vyzvednutí sKarty nejprve běžným dopisem. Pokud nezareagují do dvou týdnů, bude následovat dopis doručovaný do vlastních rukou. Pokud ani v tomto případě nedojde ke zkontaktování klienta, pak jej budou úřady práce aktivně vyhledávat.

Sociální dávky bude tedy možné vybírat právě prostřednictvím sKarty. Pokud příjemce nebude chtít s sKartou nakládat a bude například chtít i nadále přijímat peníze na svůj vlastní účet, bude si moci pomocí sKarty automatický převod na svůj účet nastavit, a to buď na úřadu práce, nebo samostatně prostřednictvím příslušné funkce bankomatu.

K čemu sKarta bude
k placení v obchodech
k výběru hotovosti v bankomatech,
k přeposlání peněz na jiné účty,
v obchodech, které mají cash back lze požádat pokladníka o vydání hotovosti,
na účet sKarty ale není možné posílat peníze z jiných účtů,
není možné s ní platit na internetu,
karta nepustí majitele do minusu

Půjde to i bez trvalé adresy

Pro lidi bez trvalé adresy, či občany, kteří mají adresu trvalého bydliště na městském či obecním úřadu, ale pohybují se například po různých azylových domech, je připraven speciální doručovací režim, říká mluvčí MPSV Viktorie Plívová.

V případě, kdy je známo, že klient pobývá např. v azylovém domě nebo v zařízení sociálních služeb, doručí se korespondence tam a klient bude poučen v rámci aktivní sociální práce poskytované příslušným zařízením. Co se týká osob, které mají trvalý pobyt na tzv. ohlašovně obecních úřadů, i zde platí výše uvedené, neboť i obec disponuje odbornými sociálními pracovníky.

První příjemci dávek, tak jak budou sKarty distribuovány, dostanou od státu peníze prostřednictvím sKarty již v srpnu, poslední příjemci, kteří ji obdrží až v prosinci letošního roku, si své peníze jejím prostřednictvím vyzvednou až v lednu příštího roku.

S kartou si budou moci občané nejen najednou či po částech sociální dávky vybírat z běžných bankomatů, ale i nakupovat a platit v obchodech prostřednictvím 65 tisíc terminálů po celé republice. Placení sKartou v obchodech bude bezplatné.

Vydání sKarty, která bude mít čtyřletou platnost, je zdarma.

Jeden výběr každé dávky z bankomatu České spořitelny či provedení bezhotovostního příkazu bude rovněž zdarma, další výběr z bankomatů České spořitelny bude stát šest korun. Výběr z bankomatu jiné banky přijde na 40 korun.

Odbory protestují

Sociální karta je předmětem kritiky, naposledy proti ní protestovali ve středu odboráři a zdravotně postižení. Podle Rady postižených a odborů představuje jen finanční přínos pro banky, pro příjemce peněz od státu znamená starosti navíc.

Podle MPSV však ušetří státu stamilióny a přispěje k omezení možnosti sociální dávky zneužívat, například ke koupi alkoholu. Zavedením sKaret se podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) ušetří na provozních nákladech asi 20 miliónů korun měsíčně, tedy přibližně čtvrt miliardy korun ročně, sKarta ušetří ale i náklady samotných příjemců dávek.

Sociální kartu budou muset mít i ti, kteří budou od státu požadovat i pohřebné, tedy jednorázové dávky. Nárok na uvedené dávky je příjmově testován, to znamená, že se nejedná o plošné dávky. V naprosté většině případů se bude jednat o klienty, kteří již z některého dávkového systému dávky pobírají a sKartu již mají, vysvětlila Plívová.

U speciálních sKaret, které jsou určeny držitelům průkazů TP, ZTP, a ZTP/P bude nutné, aby příjemci dodali na úřady práce svoji fotografii, která bude na kartě uvedena. Sociální kartu nebudou potřebovat k vyzvednutí a převzetí penze důchodci, nemocní budou dál dostávat nemocenskou standardním způsobem.

Anketa

Myslíte si, že sKarta zjednoduší vyplácení sociálních dávek?
Ano
64,9 %
Ne
35,1 %
Celkem hlasovalo 48600 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám