Hlavní obsah

Paniku šíří lobby českých výrobců potravin, kritizuje polský list

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani opakované a poměrně četné nálezy českých dozorových orgánů, pokud jde o kvalitu polských dovezených potravin, nezabránily tamnímu listu Gazeta Wyborcza důrazně se ohradit. Podle deníku paniku v tomto směru rozsévá lobby českých výrobců potravin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když v únoru vypukla v Polsku “solná aféra”, pro česká média se z toho stalo téma číslo jedna. Všechny noviny informovaly o nebezpečných polských potravinách a apelovaly na spotřebitele, aby tyto potraviny nekupovali, píše Gazeta.

V České republice v této souvislosti sílily hlasy, aby se dovoz potravin z Polska zastavil. Gazeta připomíná, že Češi své požadavky hnali dokonce až do Bruselu.

O problému mluvili i premiéři

"Ministerstvo zemědělství intenzivně jednalo nejen s polskou stranou, ale samozřejmě i s Evropskou komisí, která je pro nás klíčovým partnerem. Během dubnové Rady ministrů jsme vedli jednání se zástupci komise a také jsme navrhli k projednání otázku vymáhání informací týkajících se bezpečnosti potravin mezi členskými státy," uvedl pro Novinky mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.

Tomuto problému se také věnoval premiér Petr Nečas (ODS) na pracovní návštěvě v Polsku a vyzval premiéra Donalda Tuska k přijetí opatření.

"Polsko reagovalo na naše aktivity zasláním dopisu pana náměstka polského ministerstva zemědělství Andrzeje Butry a dopisem polské veterinární správy, kde nám sděluje, že technická sůl byla zabavena, zkontrolována a vyhodnocena jako zdravotně nezávadná, takže nehrozilo ohrožení zdraví spotřebitelů,“ připomněl Žáček. Případ je podle mluvčího nicméně vyšetřován jako hospodářská kriminalita a Polsko slíbilo, že se podobná situace nebude opakovat.

Jde o to znechutit spotřebitelům polské výrobky

Důvod vytváření negativní protipolské kampaně je podle Gazety jasný. Spotřebitelům se mají znechutit polské výrobky, aby si kupovali pouze české. Proto se šíří zvěsti o tom, že polské potraviny na tom nejsou s kvalitou nijak valně. To má ostatně dokládat i jejich nízká cena. Za tak nízkou cenu se nedá udělat slušná klobása nebo máslo, tvrdí podle Gazety čeští výrobci. A česká média jim v tom přizvukují.

Pravda však podle Gazety spočívá někde jinde. Čeští výrobci v porovnání s polskými jen velmi obtížně pronikají na unijní trhy. Zatímco Polsko vyrábí ve velkém množství a levně, Česko naopak málo a dráž. Toto množství prý nestačí "k nasycení národa", proto je ČR odsouzena potraviny dovážet.

Polsko tak podle listu poráží Česko téměř v každém ohledu. Od masa přes mléko až po zeleninu. Proto není divu, že když se naskytne příležitost, čeští výrobci neváhají vyvolávat paniku mezi spotřebiteli. A jak to vypadá, tak úspěšně, dodává Gazeta. Vzhledem k levnějším polským potravinám jsou totiž nuceni snižovat cenu, někdy až pod nákladovou efektivnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám