Hlavní obsah

Opravu D47 zbrzdí fotbal

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opravy zvlněných úseků dálnice D47 poblíž Ostravy nezačnou dříve než letos na podzim. Důvodem je nejen protahující se spor Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se stavební společností Eurovia o viníka zjištěných závad, ale také červnové fotbalové EURO.

Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Článek

„Musíme brát v potaz, že v červnu pojede po dálnici D47 spousta fanoušků autobusy a auty do Vratislavi, kde náš národní tým sehraje své zápasy v základní skupině evropského šampionátu. Nelze tedy fanouškům komplikovat cestu uzavírkami,“ řekl Právu ministr dopravy Pavel Dobeš (dříve Věci veřejné, nyní platforma Karolíny Peake).

Na dotaz, kdy lze reálně se startem oprav počítat, Dobeš odpověděl: „V této chvíli je ještě předčasné uvést konkrétní termín. Tam, kde se objevily závady, byly provedeny kontrolní vrty. Máme ale zájem, aby kontrolu složení podloží provedly i zahraniční laboratoře, a to ještě nějaký čas potrvá.“

Komplikací je ovšem už to, že na osmikilometrovém reklamovaném úseku D47 je kvůli bezpečnosti provozu omezena nejvyšší povolená rychlost na 60 kilometrů v hodině.

Polská strana má zpoždění

Dálnice D47 navíc ještě není propojena s polskou dálniční sítí. Stavbaři již sice dokončili úsek z Bohumína ke státní hranici, budování polské dálnice A1, která se má na hranicích s D47 propojit, však nabralo zpoždění. „Vina je samozřejmě na polské straně,“ konstatoval Dobeš.

Úsek Rudná–Hrušov dálnice D47 vybudovalo za 4,5 miliardy korun konsorcium vedené firmou ODS – Dopravní stavby Ostrava, kterou později převzala společnost Eurovia CS. Spor o vady vypukl loni v listopadu, kdy Ředitelství silnic a dálnic nechalo na poškozených úsecích provést první kontrolní vrty. Ty podle tehdejšího pověřeného šéfa ŘSD Reného Poruby ukázaly, že dodavatel nedodržel domluvený postup výstavby. S tím ovšem Eurovia nesouhlasila a v dubnu podala za poškození svého dobrého jména na ŘSD žalobu.

Ve sporu s Eurovií ŘSD postoj nezmění

Novým generálním ředitelem ŘSD se nyní stal dosavadní Dobešův poradce pro investiční výstavbu David Čermák. Na dotaz, jestli se tím teď změní i postoj ŘSD ve sporu s Eurovií, Dobeš odpověděl: „Rozhodně ne. V řešení situace na D47 neustoupíme ani o milimetr. Zhotovitel musí zaplatit opravu této komunikace, aby to nedopadlo na daňové poplatníky.“

To na setkání s novináři potvrdil i Čermák. „Budeme od zhotovitele požadovat uvedení D47 do takového stavu, jaký si stát ve výběrovém řízení objednal a poté i zaplatil,“ zdůraznil nový šéf ŘSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám