Hlavní obsah

Japonská ekonomika se zotavuje a překonává problémy s tsunami

– Tokio

Japonská ekonomika v prvním čtvrtletí výrazně zrychlila růst, který překonal i optimistické odhady analytiků. Zotavuje se tak z loňského útlumu, k němuž vedle problémů v globální ekonomice výrazně přispěly dopady ničivého zemětřesení a vlny tsunami, které Japonsko zasáhly loni v březnu.

Foto: Profimedia.cz

Panoramatická fotografie města Kesennuma v prefektuře Miyagi – nahoře 15. března 2011, dole 6. března 2012

Článek

Hrubý domácí produkt podle vládních statistik za leden až březen vzrostl o rovné procento. V předchozím čtvrtletí ekonomika stagnovala. V přepočtu na celý rok HDP zrychlil růst na 4,1 procenta, zatímco o čtvrtletí dříve růst činil pouze 0,1 procenta. Hospodářský růst Japonska byl tak v prvním čtvrtletí vyšší než v USA, kde činil 2,2 procenta.

Za svižným růstem HDP jsou podle statistiky solidní výdaje spotřebitelů, obnova staveb zničených při zemětřesení a také růst exportu.

Soukromá spotřeba, která se na růstu HDP v Japonsku podílí asi z 60 procent, vzrostla o 1,1 procenta. Na trhu se počítalo s růstem pouze o 0,8 procenta.

Japonsko má třetí největší ekonomiku na světě, za druhou Čínou a prvními Spojenými státy. Ekonomové očekávají, že v tomto fiskálním roce, který začal v dubnu, růst japonské ekonomiky dosáhne asi dvou procent. K růstu by mělo přispět postupné oživení v USA a rovněž pokračující stavební práce na severovýchodě Japonska, které je postiženo zemětřesením.

Reklama

Výběr článků

Načítám