Hlavní obsah

Šokující ztráta prestižní banky: JPMorgan riskovala a přišla o dvě miliardy dolarů

– New York • Aktualizováno

Přední americká investiční banka JPMorgan Chase & Co přišla během šesti týdnů minimálně o dvě miliardy dolarů (téměř 39 miliard korun). Jde o ztrátu, kterou utrpěla z obchodování a za kterou patrně stojí nevhodný hedging. Tedy zajišťovací strategie, která má banku chránit před rizikem, které podstupuje při investicích se svými vlastními penězi. Zpráva citelně zasáhla akcie bank v USA i jinde ve světě.

Foto: Profimedia.cz

Banka JPMorgan špatně investovala a během krátké doby musela odepsat dvě miliardy dolarů. Ilustrační foto

Článek

"(Zajišťovací) portfolio se pro účely ekonomického zajištění ukázalo jako rizikovější, kolísavější a méně efektivní, než jsme si mysleli," řekl ve čtvrtek večer šéf banky Jamie Dimon. "Byla tam spousta chyb, přehmatů a špatného úsudku," přiznal Dimon před novináři.

To přitom nemusí být všechno; pokud trh nabere směr, s kterým banka ve svém modelovém příkladu nepočítala, ztráta může narůst o další až miliardu dolarů.

Šokující přiznání vrhá velmi špatné světlo na banku i na jejího šéfa. Banka sice vysokou ztrátu přiznala až po skončení čtvrtečního obchodování, akcie ale stačily zareagovat v elektronických systémech, kde se obchoduje po skončení řádné seance. Kurz akcií spadl o téměř sedm procent na 38 dolarů a s ním začaly padat i ceny futures na akcie. Dolů se vydaly rovněž akcie v zahraničí.

Zjištění je o to překvapující, že banka JPMorgan vyšla z finanční krize v mnohem lepším stavu než jiné finanční domy. JPMorgan se vyhýbala riskantním transakcím, které řadu dalších bank uvrhly do vážných problémů, často existenčních.

Ztráta v JPMorgan uškodila euru

Zpráva o vysoké ztrátě z obchodování v JPMorgan přispěla k oslabení eura na devizových trzích a nepříznivě ovlivnila i kurzy akcií finančních společností. Investoři se v obavách začali vracet k dolaru, což zvýšilo jeho kurz k dalším měnám, a tedy i k euru.

Euro k dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,2926 USD, předtím se pohybovalo kolem nejnižších hodnot od konce ledna. K japonskému jenu euro odepsalo také 0,1 procenta a dostalo se na 103,27 JPY, neboť japonská měna v dobách zvýšené nejistoty funguje jako bezpečné útočiště, podobně jako dolar. Americká měna k japonské oslabila o 0,1 procenta na 79,89 JPY.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám