Hlavní obsah

Zákon o podporovaných zdrojích energie bude platit i přes Klausovo veto

Praha

Nový zákon o podporovaných zdrojích energie je na světě. Sněmovna totiž ve středu přehlasovala veto prezidenta Václava Klause. Hlavě státu vadí, že zákon mimo jiné přináší neodhadnutelné zvýšení cen energií.

Článek

Zákon v jednom předpisu soustřeďuje podporu pro obnovitelné zdroje, druhotné zdroje a kombinovanou výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů. Mezi podporované zdroje energie zahrnuje biometan. Kromě podpory výroby biometanu zákon ponechává povinnost vykoupit elektřinu z obnovitelných zdrojů i u těch provozovatelů, u kterých ze zákona koncem roku skončí příslušné smlouvy.

Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) varoval, že pokud by Sněmovna zákon nepřijala, bude tlak na podporu obnovitelných zdrojů ze státního rozpočtu ještě vyšší, protože bude platit současný zákon. Podpora obnovitelných zdrojů byla v minulosti nastavena příliš štědře, upozornil Kuba.

Nový zákon také upravuje způsob nakládání se solárními panely na konci jejich životnosti. Likvidaci panelů, které výrobce prodal a prodá do 1. ledna 2013, bude muset financovat provozovatel solární elektrárny. Po tomto datu už to bude muset zajistit výrobce panelů. Provozovatelé tuzemských solárních elektráren proti tomu protestovali.

Nová norma má podle vlády pomoci Česku dosáhnout cíle, ke kterému se zavázala v rámci EU, aby do roku 2020 obnovitelné zdroje pokrývaly 13,5 procenta spotřeby elektřiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám