Hlavní obsah

Padělky módních e-cigaret zaplavují černý trh

Právo, Aleš Honus

Nový trend na tuzemském černém trhu s tabákovými výrobky lze v několika posledních měsících pozorovat ve statistikách celníků. Obchodníci se do Česka snaží proniknout s padělky elektronických cigaret, které představují velký fenomén současnosti.

Foto: Policie ČR

Padělky e-cigaret

Článek

Odborníci přitom varují, že výrobky nejasného původu a složení mohou ohrozit zdraví spotřebitelů. Jen pracovníci celního úřadu na Letišti Leoše Janáčka v Ostravě-Mošnově zajistili od počátku letošního roku padělky takzvaných

e-cigaret a náplní v hodnotě přes 1,3 miliónu korun.

V několika zásilkách celníci napočítali deset kilogramů vonných esencí dopravovaných v kanystrech, téměř 3,5 tisíce ampulí do cigaret o různém obsahu a také 120 sad elektronických cigaret.

Z originálů zůstala jen cena

„Zboží cestovalo letecky k příjemcům v naší republice. Celníkům v hledáčku uvízly zásilky, u kterých byly deklarovány pochybné údaje. Především šlo o dovoz z rizikových zemí, zejména z Číny. Balení esencí a cigaret neodpovídá originálům, ale prodejní cena bohužel ano,“ uvedla mluvčí Celního ředitelství Ostrava Pala Zdobnická.

Upozornila také na to, že vonné esence do elektronických cigaret, které jsou hitem posledního roku, jsou označovány způsobem stejným nebo zaměnitelným se známými ochrannými známkami.

„V mnoha případech přitom majitelé ochranných známek tyto vonné esence do elektronických cigaret nevyrábějí,“ doplnila Zdobnická.

Nemusí fungovat

Vzhledem k tomu, že ampule nejsou opatřeny informacemi o složení výrobků, lze předpokládat, že užití esencí a elektronických cigaret v konečném důsledku nepřinese spotřebiteli ten správný užitek.

„Zákazník koupí to, co vůbec nemusí fungovat tak, jak má. A horší je to, že neví, jestli v konečném důsledku nevdechuje daleko škodlivější látky než z normálních cigaret,“ řekl Karel Janda, jehož firma do České republiky dováží elektronické cigarety renomovaného výrobce.

„Před nedávnem dělali v USA testy elektronických cigaret z Číny a našli v nich desítky až stovky různých látek, například i sloučeninu chladicí směsi,“ dodal Janda s tím, že u výrobků renomovaných značek mají naopak zákazníci jistotu, že zboží má potřebné atesty a kromě návykového nikotinu už neobsahuje další škodlivé látky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám