Hlavní obsah

Solární bublina praskla, firma s největším projektem v USA bankrotuje

Los Angeles

Americká firma Solar Trust of America LLC, která vlastní práva na rozvoj největšího světového projektu výroby elektřiny ze slunce, požádala soud o bankrotovou ochranu před věřiteli. Je to důsledek nedávného pádu jejího německého většinového vlastníka Solar Millenium, jednoho ze čtyř německých výrobců solárních zařízení, kteří v posledních měsících vyhlásily bankrot. V pondělí jejich řady rozšířil kdysi největší světový producent fotovoltaických panelů Q-Cells.

Foto: Reuters

Sedmdesát tisíc solárních panelů využívá středisko americké armády v Las Vegas.

Článek

Solar Trust má práva na Blythe Solar Power Project v jihokalifornské poušti. Ten právě před rokem získal od americké vlády podmíněnou úvěrovou garanci na 1,2 miliardy dolarů (22,3 miliardy Kč) a jeho osud je zatím podle agentury Reuters nejasný.

Solar Trust je tak dalším případem bankrotu firmy, která získala od vlády prezidenta Baracka Obamy podporu, po loňském krachu Solyndry. Její bankrot se kvůli řadě podezřelých okolností stal pro Obamovu vládu a její masivní subvence producentům zelených technologií značným problémem a Kongres jej stále vyšetřuje.

Americká firma zůstala bez peněz

Solar Trust uvedla, že jí došly peníze poté, co Solar Millenium v prosinci vyhlásila platební neschopnost a uchýlila se pod soudní ochranu. Solar Millennium má v Solar Trust 70 procent a po bankrotu se snažila prodat tento podíl německé firmě Solarhybrid, která ovšem brzy poté rovněž zbankrotovala.

Provozní ředitel Solar Trust Edward Kleinschidt uvedl, že druhý vlastník, jímž je další německá firma Ferrostaal, jeho firmě žádnou finanční pomoc neposkytuje. Firma již promeškala dvě platby nájemného v projektu Blythe a nebude moci vyrovnat ani další spatné částky.

Společnost požádala o ochranu před věřiteli soud ve státě Delaware. Hodnota firemních aktiv se odhaduje na maximálně deset milionů dolarů, zatímco její dluhy se pohybují mezi 50 až 100 milióny dolarů.

Bankroty jako na běžícím páse

Přední německý výrobce fotovoltaických panelů Q-Cells dnes uvedl, že vyhlásí v úterý bankrot a stane se další obětí krize solárního sektoru. Výrobci zejména v Německu a USA se loni v důsledku propadu cen panelů, přebytku výrobních kapacit a poklesu masivních vládních subvencí dostali po letech bouřlivého boomu do hluboké krize. V Německu v posledních měsících vyhlásili bankrot přední producenti solárních zařízení Solon, Solar Millenium a Solarhybrid.

Vlnu bankrotů zažívají i producenti solárních technologií v USA v čele s nejznámějšími případy Solyndra a Evergreen Solar. Silné ztráty minulý měsíc oznámila americká First Solar a značné potíže mají kvůli omezování západních subvencí i čínští výrobci v čele s firmou Suntech.

Reklama

Výběr článků

Načítám