Hlavní obsah

"Pravou českou zabijačku" s výrobky z Německa odhalila inspekce

Karlovy Vary
Aktualizováno

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve středu upozornila na další akci obchodního řetězce, která se snaží nalákat zákazníky na českou notu, ač výrobky v ní prodávané jsou zahraniční. SZPI zjistila, že prodejna Lidl v Ostrově nad Ohří prodává v rámci akce Pravá česká zabijačka výrobky německé.

Foto: František Petrák, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Šlo o tři druhy huspeniny s vepřovým masem a tmavou tlačenku," sdělil mluvčí SZPI Michal Spáčil.

Podle inspekce tím prodejna uvádí zákazníky v omyl, protože podle názvu akce očekávají, že nakupované potraviny budou české. Lidl musí dané výrobky správně označit.

Společnost odmítla, že by klamala zákazníky. "Pravá česká zabijačka“ je v tomto případě pouze název marketingové akce, nikoliv označení země původu jednotlivých produktů nabízených v rámci této tematické akce. Dle našeho nezávislého právního posudku jsme postupovali zcela v souladu s platnou legislativou," uvedla v tiskovém prohlášení.

Spotřebitelé čekají tuzemské produkty

SZPI se v posledních dnech zaměřuje právě na obchody, které spouštějí akce s důrazem na české výrobky. Ne všechny ale nabízejí skutečně české produkty.

Například Penny Market v rámci akce Česká kvalita nabízí věci, které se vyrábějí ve Velké Británii, Polsku, nebo v Německu. Firma pochybení odmítá a nechce ho napravit. Argumentuje tím, že potraviny se vyrábí podle českých receptur, byť jinde. [celá zpráva]

Anketa

Hraje pro vás roli, odkud pocházejí potraviny, které kupujete?
ano, snažím se vybírat ty české
81,8 %
ano, i když nakonec se podle toho zas tak nerozhoduju
9,7 %
ne, je mi to jedno
8,5 %
Celkem hlasovalo 11675 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám