Hlavní obsah

Daňové ráje vábí čím dál víc tuzemských podnikatelů

– Praha
Novinky, pit

Zájem podnikatelů o přesun sídla do daňového ráje loni ve srovnání s rokem 2010 výrazně vzrostl. Počet vlastníků českých firem, kteří pocházejí z destinací považovaných za daňové ráje, ke konci roku 2011 přesáhl 11 750 a meziročně se zvýšil o 2,87 procenta, tedy o 328. Vyplývá to z analýzy České kapitálové informační agentury (ČEKIA).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Z daňového ráje je aktuálně kontrolováno 3,28 procenta firem registrovaných v Česku. K nejatraktivnějším daňovým rájům u tuzemských podnikatelů i nadále patří Nizozemsko, následované Kyprem a Lucemburskem. Největší absolutní přírůstek loni zaznamenal Kypr, kde se zaregistrovalo 155 firem. Největší relativní přírůstek v loňském roce hlásí Seychely (o 25 procent), Kajmanské ostrovy (o 19 procent) a Belize (o 13 procent).

Podle společnosti Akont Trust Company je Kypr oblíben českými podnikateli kvůli nízké daňové zátěži, obchodnímu rejstříku pouze částečně přístupnému online a vysoké úrovni právní ochrany. Naopak na Česku odrazují kontroly, nedůvěra ve stát a proměnlivá legislativa.

Foto: ČTK

Na rozhodování má vliv nepochybně fakt, že daň z příjmu právnických osob je na Kypru na úrovni deseti procent (v ČR 19 procent) a nejvyšší sazba DPH dosahuje 15 procent (v ČR 20 procent).

Stěhování pokračuje

Za posledních šest let, kdy ČEKIA tyto statistiky sleduje, počet společností, které jsou kontrolovány z daňového ráje, vzrostl o 60 procent ze 7334 v roce 2006 na 11 752 na konci roku 2011. „Stále pokračující, zpravidla formální stěhování tuzemských firem z Česka do daňových rájů by se mělo stát silným varovným signálem pro celou politickou garnituru,“ sdělila Petra Štěpánová, analytička agentury ČEKIA.

Podle analytičky se pro naši ekonomiku, obzvlášť v období nedostatečných příjmů do státní pokladny, jedná o negativní zprávu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám