Hlavní obsah

Nokia šetří, zruší další 4000 pracovních míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinki
Aktualizováno

Největší světový výrobce mobilních telefonů, finská Nokia, zruší kvůli omezování nákladů další 4000 pracovních míst. Firma už loni v dubnu oznámila, že propustí zhruba 7000 zaměstnanců, v září pak uvedla, že o práci přijde dalších 3500 lidí. Nejnovější propouštění se dotkne lidí v Maďarsku, Mexiku a Finsku. Uvedla to agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Například v maďarském Komáromu se rozloučí Nokia s 2300 zaměstnanci. Podle serveru index.hu má být propuštěno 2050 dělníků a 250 lidí z administrativy.

Nokia v poslední době zrychluje přesun výroby mobilních telefonů z Evropy do Asie. Tam se totiž nachází i většina firem, které dodávají díly. Nokia, která v celém světě zaměstnává více než 130 000 lidí, by měla být s nově oznámeným propouštěním hotova do konce letošního roku.

Nokia změny připravovala už dlouho. Loni například uzavřela závod, který měla v Rumunsku. Provozy ve Finsku, Maďarsku a Mexiku, kde se teď chystá propouštět, ale uzavřeny nebudou. Nokia má s nimi jiné plány, soustředí do nich servis pro zákazníky a související činnosti.

Smartphony úplně netáhly

Nokia ve čtvrtém čtvrtletí zaznamenala propad zisku o 73 procent. Firmě se nepodařilo prorazit s novými smartphony tak, jak si představovala. Trhu s velkým náskokem v tomto segmentu dál vládne americký Apple s přístrojem iPhone.

Součástí skupiny Nokia je i společnost Nokia Siemens, která se zaměřuje na bezdrátové sítě. Tento podnik loni v listopadu oznámil, že propustí asi 17 000 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám