Hlavní obsah

Španělskem zmítá obří nezaměstnanost

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se v posledním loňském čtvrtletí vyšplhala téměř k 24 procentům, ve třetím čtvrtletí činila 21,5 procenta. Informovala o tom agentura AP s odkazem na slova tamního ministra financí Cristobala Montory.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Počet nezaměstnaných na konci loňského roku dosáhl 5,4 miliónu lidí, ve třetím čtvrtletí jich bylo 4,9 miliónu.

Španělsko má v současné době nejvyšší nezaměstnanost v rámci 17členné eurozóny a blíží se k rekordu z roku 1993, kdy statistici zaznamenali hodnotu 24,5 procenta. Pro srovnání, v Česku činila nezaměstnanost v prosinci 8,6 procenta.

Nová konzervativní vláda slíbila co nejdříve představit reformy, které by situaci na trhu práce měly zlepšit. „Vláda musí co nejrychleji překonat tuto nejhorší hospodářskou krizi v naší historii, která ničí lidem zaměstnání a oslabuje naděje mladých na budoucnost,“ sdělil Montoro před příslušnou parlamentní komisí.

Recese a ekonomický pokles

Vysoká nezaměstnanost potvrzuje fakt, že pyrenejská země se stále nachází ve velmi nepříznivé situaci způsobené dluhovou krizí v Evropě. Podle pochmurných odhadů by se měla španělská ekonomika v tomto čtvrtletí ocitnout v recesi. HDP totiž od loňského října do prosince poklesl o 0,3 procenta a obdobná situace se očekává i v tomto čtvrtletí.

Španělsko se snaží, aby se vyhnulo mezinárodní finanční půjčce, o kterou už bylo nuceno požádat Řecko, Irsko a Portugalsko. Nepříliš povzbudivě však vyznívá zpráva španělské centrální banky, která odhaduje oslabení domácí ekonomiky v letošním roce o 1,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám