Hlavní obsah

Nigérie ustoupila masovým protestům, sníží ceny benzínu

Novinky,
Abudža
Aktualizováno

Nigerijský prezident Goodluck Jonathan oznámil v pondělí podle BBC okamžité snížení cen ropy. Její zdvojnásobení vyvolalo prudké protesty, které trvaly týden. Jedním z vůdců demonstrací byl populární zpěvák Femi Kuti. Zemi ochromila generální stávka. Protesty si vyžádaly 600 zraněných a několik mrtvých.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Protest proti zvýšení cen ropy v Abudži

Článek

Johnathan oznámil, že cena by měla být snížena o třicet procent kvůli tomu, že dopad nové ceny na obyvatele je velmi tvrdý. Nová cena přesto bude vyšší než loňská. Prezident dodal, že i tak míní pokračovat v deregulaci cen paliv.

Foto: ČTK/AP

Demonstranti v ulicích Lagosu

Nyní se litr benzínu má prodávat za 97 naira (cca 12 korun), zatímco od 1. ledna se platilo 140 naira. Loni to bylo 65 naira. V roce 2007 byla průměrná mzda v zemi kolem 4-5 dolarů denně (tehdy asi 80-100 Kč).

Minulý týden se ve velkých městech Lagosu a Abudži konaly masové protesty spojené se stávkami, které vyvrcholily generální stávkou. Odbory varovaly, že generální stávka, jež způsobila zemi škody za milióny dolarů, může pokračovat tento týden. Nyné ji odvolaly. Z bezpečnostních důvodů ale odvolaly už dříve protesty v ulicích.

Foto: Akintunde Akinleye , Reuters

Zpěvák Femi Kuti na jednom z protestů v Nigérii

Země čelí sérii atentátů ze strany radikálních muslimů ze sekty Boko Haram, která je napojena na al-Káidu. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun už minulý týden varoval, že země je rozdělená a hrozí v ní sektářská válka. [celá zpráva]

V Nigérii je nedostatek benzínu, ačkoli země patří k hlavním producentům ropy na černém kontinentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám