Hlavní obsah

Rozpad eurozóny začne letos, varuje britský institut

Novinky, pit

Rozpad eurozóny zasažené dluhovou krizí začne v letošním roce, její zhroucení se dá očekávat téměř jistě v příštím desetiletí. Varování vydal britský soukromý ekonomický ústav Centre for Economics and Business Research (CEBR).

Článek

CEBR očekává, že alespoň jedna země opustí do konce tohoto roku uskupení eurozóny. Téměř stoprocentně se pak dá rozpad očekávat v následujících deseti letech.

Podle Douglase McWilliamse, výkonného ředitele CEBR, by se Británie mohla dostat v souvislosti s problémy eurozóny do recese. Dále je McWilliams přesvědčen, že Řecko se vzdá eura „docela jistě“ a s velkou pravděpodobností se totéž bude týkat i Itálie.

„Očekávám, že hodně francouzských a německých bankovních institucí bude muset odepisovat své dluhy. Mohou být dokonce i znárodněny. Mnoho jiných evropských bank pocítí další nápor krize,“ uvedl McWilliams.

Neradostné desetileté výročí

Nelichotivé vyhlídky přicházejí poté, co německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy upozornili na zhoršující se situaci zemí eurozóny.

Podle Merkelové bude letošní rok ještě těžší než ten loňský, nicméně slíbila, že udělá „všechno pro zachování jednotné evropské měny“ zavedené přesně před deseti lety. S eurem měl přijít začátek nové éry jednoty a prosperity evropského kontinentu. Výsledek je ovšem podstatně jiný.

Ekonomika eurozóny rostla ve třetím čtvrtletí loňského roku o pouhých 0,2 procenta a euro na konci roku 2011 prudce oslabilo k americkému dolaru i japonskému jenu. Navíc Itálie nedokázala minulý týden prodat své dluhopisy v dostatečném objemu, což vzbuzuje čím dál větší obavy ohledně kontroly nad jejím obřím dluhem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám