Hlavní obsah

Španělské město začalo opět platit pesetami

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden šálek kávy za 166 peset, parfém za 5000 peset, fén na vlasy za 9800 peset. Ve městě Salvaterra de Mino v severní části Španělska se obchodníci na čas vrátili k platbě původní měnou – pesetami. Informovala o tom agentura AFP s tím, že akce potrvá do konce roku.

Foto: Profimedia.cz

Španělské pesety

Článek

Lidé zblízka i zdaleka mohli utrácet pesety, které si z jakéhokoli důvodu nestihli vyměnit na eura. „Zbylo mi 10 000 peset, tak jsem za ně koupila vysoušeč vlasů jako vánoční dárek,“ uvedla jedna ze zákaznic, devětapadesátiletá Carmen San Juanová. Částka odpovídá přibližně 60 eurům (asi 1527 korun). Další lidé nakupují parfémy a make-up nebo sadu talířů do kuchyně.

Fina Rodriguezová, majitelka obchodu s elektrospotřebiči, si dočasný návrat k pesetě pochvaluje. „Je to opravdu dobré pro naše podnikání. Lidé dorazili i poměrně zdaleka, když si o této akci přečetli v novinách,“ uvedla obchodnice s tím, že je to vítaná vzpruha pro celé město.

„S těmito penězi mají lidé pocit, jako by byl nákup skoro zdarma,“ domnívá se manažerka parfumerie Ana Perezová.

Návrat nostalgie

Mnozí Španělé zažívají při dotyku s jejich původní měnou pocit nostalgie spojený až s láskou. „Jsem moc ráda, když se mohu starých peset dotýkat znovu a znovu,“ říká Rodriguezová s rozechvělým hlasem. V nedávném průzkumu se 70 procent Španělů vyjádřilo v tom smyslu, že nevidí žádný prospěch v zavedení jednotné evropské měny v roce 2002. „Po zavedení eura tu je všechno dražší,“ nešetřil kritikou majitel baru Montse Ledo.

Obchodníci očekávají, že by celá akce mohla vynést na tržbách zhruba milión peset, což odpovídá asi 10 000 eurům (asi 250 000 korun). Na konci roku pak budou pesety přeměněny na eura. Podle odhadů bank mají španělské domácnosti doma ulité pesety v celkové hodnotě 1,7 miliardy eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám