Hlavní obsah

V Řecku je nejvíc sebevražd v Evropě, před krizí jich bylo nejméně

Novinky, pit
Atény

Počet sebevražd v Řecku dosáhl celoevropského rekordu. Odborníci připisují nebývalý nárůst sebevražd důsledkům hospodářské krize. Podle statistik tamního ministerstva zdravotnictví stoupl počet lidí, kteří si sáhli na život, od ledna do května letošního roku o 40 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2010.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Před finanční krizí, která s plnou silou udeřila před třemi lety, se Řecko mohlo pochlubit nejnižším počtem sebevražd v Evropě, konkrétně to bylo 2,8 lidí na 100 000 obyvatel. V současné době tento počet dosáhl téměř dvojnásobku. A to navzdory dogmatu tamní pravoslavné církve, která odmítá právo na pohřeb pro ty, kteří si vezmou dobrovolně život. Rovněž výrazně stouply pokusy o sebevraždu.

„V drtivé většině za tím vězí dluhy či strach z nezaměstnanosti. To jsou hlavní důvody, když lidé v telefonu uvažují o sebevraždě,“ sdělila psychiatrička Eleni Beikariová z nevládní organizace Klimaka, která provozuje 24hodinovou linku pomoci. Ta před krizí řešila zhruba deset hovorů denně, v současné době se jedná o více než 100 hovorů v průběhu 24 hodin.

Zasaženy jsou i vztahy v rodině

„Většina žen je ve věku mezi 30 a 50 roky, u mužů je rozpětí 40 až 45 roků,“ informovala Beikariová s tím, že například u mužů se za jeden ze zásadních důvodů považuje ztráta důstojnosti a hrdosti.

Obdobně zaplaveny jsou i dětské tísňové linky. „Krize zřetelně zhoršuje vztahy v rodině,“ doplnila psychoterapeutka Katiana Spyridesová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám