Hlavní obsah

RWE nejdřív plyn výrazně zdraží, potom mírně zlevní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Skupina RWE od počátku příštího roku zlevní plyn pro domácnosti v průměru o 0,6 procenta, řekl v neděli mluvčí společnosti Martin Chalupský. Zohlední pokles poplatků za distribuci plynu, dodal. Firma tak ovšem jen mírně ukrojí ze zdražení v průměru o devět procent, které už dříve ohlásila na nadcházející pondělí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Lednový pokles cen je výsledkem snížení poplatků za distribuci od Energetického regulačního úřadu," uvedl Chalupský. "Ceny musíme stanovit měsíc před tím, než začnou platit. Až po stanovení cen k 19. prosinci jsme získali podklady o drobných úpravách vstupů, které nám umožnily k 1. lednu alespoň o něco ceny snížit," popsal mluvčí RWE Luboš Falhaur.

Pražská plynárenská už dříve uvedla, že od ledna zdraží plyn v průměru o 2,6 procenta, ceny přitom zvýšila už na počátku října a listopadu. E.ON zdražil plyn v prosinci o 3,5 procenta, od ledna hodlá firma ponechat ceny beze změn.

Plynárenské společnosti od letošního roku nemusí respektovat čtvrtletní stanovení cen a podle aktuálního vývoje na trhu tak ceny mění operativně.

Pondělní zdražení plynu od RWE souvisí s oslabením koruny vůči americkému dolaru, které firmě prodražuje nákupy suroviny, zopakoval Chalupský. RWE letos zdražuje plyn již počtvrté, celkem společnost za celý rok ceny zvedla o zhruba 30 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám