Hlavní obsah

Češi v pití piva brzdí, velcí pivaři opouštějí scénu

– Praha

Češi, kteří jsou dlouhodobě největšími pijáky piva na světě se 134 litry na hlavu, v posledních letech konzumaci piva omezují. Průměrný počet týdně vypitých půllitrů u mužů klesl z 9,5 v roce 2007 na letošních 7,7. Vyplývá to z průzkumu, který pro Český svaz pivovarů a sladoven provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého za poklesem stojí vliv dlouhodobých změn v životním stylu obyvatel, rostoucí tlak na pracovištích s cílem intenzivněji využívat pracovní dobu a v neposlední řadě rovněž fakt, že generace velkých konzumentů piva postupně odchází.

Češi podle Veselého pozvolna omezovali spotřebu piva již od roku 1995. Její pokles po roce 2008 výrazně urychlila hospodářská krize. Pivo pije přibližně 90 procent českých mužů a zhruba 50 až 60 procent žen, tento podíl je poměrně stabilní.

Pivovary po loňsku nabírají dech

Od roku 2004 ale postupně ubývá mužských konzumentů, kteří pijí v průměru více než 14 půllitrů za týden, a to z 20 procent na letošních 14 procent. Podíl mužů, kteří si dají osm až 14 piv týdně, se snížil z 27 procent na 23 procent.

Členské pivovary svazu vyrobily loni 15,7 miliónu hektolitrů piva, což bylo o 7,9 procenta méně než v roce 2009. Nejvíce klesla produkce výčepních piv, která byla bezmála o 13 procent meziročně nižší. Letos se české pivovary po loňském propadu zřejmě odrážejí ode dna a vzrostla jim výroba i prodej.

Reklama

Výběr článků

Načítám