Hlavní obsah

Topolánkova firma získala na Slovensku zakázku za pět miliónů eur

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Společnost Vae Controls z Ostravy získala na Slovensku zakázku na výstavbu skladu pohonných hmot na letišti Sliač za necelých pět miliónů eur (asi 127 miliónů korun). Generálním ředitelem holdingu, do něhož Vae Controls patří, je bývalý český premiér Mirek Topolánek. Tendr vypsalo slovenské ministerstvo obrany pod vedením dnes již odvolaného Ľubomíra Galka.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý předseda vlády a ODS Mirek Topolánek

Článek

„Pan Topolánek se v této zakázce nikdy neangažoval, nikdy se s nikým ze zúčastněných stran nesetkal, nejednal ani netelefonoval,“ cituje deník Pravda spolumajitele firmy Lea Matlocha.

Objednávku paradoxně nezískala firma s nejnižší nabídkou, i když rozhodujícím kritériem měla být nejnižší cena. Nabídky začínaly na ceně 4,079 miliónu eur, (102 mil. Kč) vítězná nabídka Vae Controls nicméně byla 4,897 miliónu eur (152 mil Kč).

Pro údajné nesplnění podmínek tendru byly ze soutěže vyloučeny čtyři společnosti. Dvě z nich se proti výsledku výběrového řízení odvolaly.

Projekt se už začal realizovat. Stavba skladu pohonných hmot na Sliači by měla být ukončena v říjnu 2012. Na letišti Sliač jsou umístěny letadla MiG-29 slovenského letectva, ale využívá se i k civilním letům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám