Hlavní obsah

Český průmysl ještě stále roste, drží ho výroba aut

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Průmyslová výroba v říjnu meziročně vzrostla o 1,7 procenta, což představuje zrychlení po zářijovém revidovaném růstu o 1,6 procenta. K růstu opět nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. Informoval o tom Český statistický úřad.

Článek

Výroba motorových vozidel zaznamenala meziroční růst o 16,6 procenta. Největší meziroční propad naopak zaznamenala výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, a to o 17,2 procenta.

Tuzemský průmysl je tažen především poptávkou ze zahraničí. „Zatímco tržby ze zahraničí jsou meziročně o 13,1 procenta vyšší, tak domácí tržby klesly o 6,4 procenta,“ připomněl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin. Obdobné je to i s novými zakázkami. Jejich hodnota sice celkově v říjnu vzrostla o 2,1 procenta, ale opět díky zakázkám ze zahraničí.

Foto: ČTK

Růst průmyslové produkce v posledních měsících dramaticky zpomaluje. To je velmi nepříjemné i z toho důvodu, že právě průmysl je klíčovým tahounem domácího hospodářství. Kritický je především vývoj u nových zakázek, které mají výrazně klesající tendenci.

Na obzoru propad do červených čísel

„V nejbližších měsících se tak průmyslová produkce dostane do záporných čísel. Otázka již není, zda se tak stane, ale na jak dlouho to bude,“ varuje analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

„Letošní rok byl z našeho pohledu pro české podniky velmi úspěšný a nebude se opakovat. Do toho příštího vstupuje řada firem s očekáváním krize podobné té z roku 2008. Bude mít však odlišný průběh a je otázkou, zda nebude mělčí, ale delší,“ domnívá se Petr Smutný ze společnosti PwC.

Některé podniky již podle Smutného nemají rezervy a nepřežijí, jiné přijaly potřebná opatření, zefektivnily výrobu, dokázaly si vytvořit rezervy, a dokážou tak ustát i 30procentní propad tržeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám