Hlavní obsah

A bude hůř. Tak vidí budoucnost většina Čechů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jsou pesimisté, většina jich očekává, že vývoj českého hospodářství v následujících pěti letech bude směřovat k horšímu. V průzkumu agentury STEM tento názor vyslovilo 58 procent lidí. Je to mimochodem nejpesimističtější pohled do budoucnosti, který veřejnost cítí od roku 1993.

Foto: Profimedia.cz

Článek

To, že za pět let bude hospodářská situace v tuzemsku lepší než dnes, si v říjnu myslelo pouze 14 procent lidí. Dalších 28 procent dotázaných se domnívá, že úroveň zůstane stejná.

"Tak pochmurnou představu budoucího vývoje ekonomiky Česka neměli lidé dosud nikdy," připomněla agentura s tím, že doposud nedošlo k tomu, že by zhoršení situace očekávalo více než 50 procent lidí.

Jak se domníváte, že bude vypadat hospodářská situace za pět let: bude lepší, horší, nebo stejná jako dnes?
9/19931/200710/2011
lepší513714
lepší či stejná917742
horší92358
zdroj: STEM

Výzkum sledoval i výhled hospodářské situace domácností. Zhoršení očekává 44 procent dotázaných, zlepšení 15 procent a zbývajících 41 procent má za to, že se nic nezmění a vše zůstane na nynější úrovni.

Osm procent optimistů

"Jestliže bychom vyhodnotili obě otázky dohromady, zjistíme, že více než třetina lidí je v pohledu do dalších pěti let krajně pesimistická – podle nich se zhorší jak situace v Česku, tak i životní úroveň jejich vlastní domácnosti. Jednoznačných optimistů je pouze osm procent," uvádí výzkum.

Za umírněné skeptiky se dají označit další dvě skupiny lidí. Ti očekávají  buď pokles ekonomiky a uchování vlastní životní úrovně, nebo v obou směrech neočekávají žádné změny. Obě skupiny čítají podle agentury 18 procent respondentů.

Většími pesimisty jsou starší lidé (nad 45 let věku) a lidé s nižším vzděláním. Obavy také výrazně častěji deklarují stoupenci ČSSD a KSČM.

Anketa

Jak podle vás bude vypadat hospodářská situace v ČR za pět let?
Bude lepší
17,5 %
Zůstane zhruba stejná
49,4 %
Bude horší
33,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 68687 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám