Hlavní obsah

V Mostě platí stát chudým dvojnásobné nájmy

Právo, Šárka Tonarová, Jakub Svoboda

Mostecký magistrát zmapoval výši nájemného, které je stát ve městě ochoten zaplatit za sociálně slabé. Došel k překvapujícímu závěru: navzdory ekonomické situaci v zemi se chudým prostřednictvím příspěvku na bydlení proplácejí až dvojnásobné nájmy, než platí ostatní lidé.

Článek

Na tom vydělávají spekulanti, kteří pronajímají byty právě sociálně slabým, a to za velmi vysoké částky. Nájemníky to netrápí, protože většinu z nájmu za ně zaplatí stát, pronajímatel si přijde na pěkné peníze. A tak jsou spokojeni všichni, kromě daňových poplatníků.

Most poslal svá zjištění ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV). Podle náměstka mosteckého primátora Luboše Pitína (SMM) totiž stát vytvořil pro spekulanty trh a stát to také bude muset změnit. Magistrát zpracoval analýzu, z níž vyplynulo, že nájem za čtvereční metr se pohybuje kolem 30 korun.

Třiaosmdesát procent vlastníků nemovitostí zařadilo nájemné mezi 21 až 40 Kč za metr obytné plochy. „Výpočet je velmi složitý. Často se do částky nepromítají fondy oprav, ale naopak část energií,“ uvedl Pitín. I po započítání všech ostatních poplatků je však podle něho rozdíl mezi dávkami a reálnou hodnotou pronájmů velký.

„Kolik přesně proplácíme měsíčně na čtvereční metr, to říct zatím nelze. Umíme ale stanovit průměrnou výši nájmu u žadatelů. Pohybuje se mezi 8000 až 12 000 korunami v závislosti na počtu obyvatel a lokalitě,“ řekl.

Tržní nájem často několikanásobně nižší

I kdyby žadatelé bydleli ve stometrovém bytě a platili vyšší poplatky za energie, průměrný tržní nájem překračují podle něho několikanásobně. „Z toho logicky vyplývá, že majitel nastaví výši nájmu na maximální výši, kterou je schopen získat. Ale proč platit takové částky? Úplně bez problémů by se to dalo o třetinu snížit,“ soudil Pitín.

Na příspěvek mají nárok lidé nebo rodiny, které platí za bydlení víc než 30 procent svého příjmu. Podle Pitína zaznamenali úředníci v Mostě i smlouvu na pronájem dvoupokojového bytu za patnáct tisíc měsíčně. Normativní náklady, tedy tabulka, s níž pracují úředníci, počítají s nájemným, včetně energií, pro čtyřčlennou rodinu ve městě velikosti Mostu ve výši 12 500 korun měsíčně.

Příspěvek na bydlení se vypočítá odečtením 30 procent příjmů rodiny. Pokud je zbytek nižší, než součet minima na živobytí každého člena rodiny, pak vyplácí magistrát druhý příspěvek, takzvaný doplatek na bydlení. Ten dorovná rozdíl tak, aby každý její člen měl zákonem stanovený minimální objem peněz na živobytí.

Odbor sociálních věcí mostecké radnice vyplácí měsíčně až 600 doplatků. Most proto vyzývá MPSV, aby omezilo výši příspěvku na nájemné, a to podle lokalit, kde sociálně slabí žijí. Tím by se omezily možnosti spekulantů a zároveň snížil příliv problémových lidí do měst na severu Čech.

Most postupuje v souladu s doporučením ministerstva

MPSV vydalo koncem minulého roku metodický pokyn, který doporučoval obecním úřadům postup po zrušení cílového nájemného a do doby, než ministerstvo pro místní rozvoj dá k dispozici mapu nájmů v jednotlivých městech a regionech. Úřadům bylo doporučeno postupovat tak, aby v případě poskytování dávek braly v úvahu výši nájmu v místě obvyklou, kterou si měly v předstihu před 1. lednem zjistit.

„Znamená to, že Most postupuje v souladu s doporučením MPSV, ale s opožděním,“ sdělila ve středu Právu mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. „MPSV doporučilo, aby v případech, kdy užívají občané ubytovny či podnájmy, byly poskytovány dávky na úhradu nákladů v těchto zařízeních rovněž ve výši odpovídající nájmům v místě obvyklým,“ dodala.

Za užívání jedné místnosti v ubytovně by tak podle Plívové neměly být pro účely dávek brány v úvahu vysoké úhrady stanovené některými provozovateli ubytoven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám