Hlavní obsah

Češi kradou v obchodech nejvíc z EU, a ještě si trhli rekord

– Praha • Aktualizováno

Nelichotivě dopadla Česká republika, pokud jde o krádeže v tuzemských obchodech. V nich totiž lidé ukradli, případně se zde ztratilo zboží za 532 miliónů dolarů (asi 9,6 miliardy korun), což je o 95 miliónů dolarů více než loni. To řadí naši republiku mezi sledovanými zeměmi v rámci Evropské unie na první místo, jak vyplývá z průzkumu zveřejněného britskou agenturou Centre for Retail Research.

Foto: Profimedia.cz

Při nákupu ve velkých hypermarketech se často zdá, že strčit si plechovku od piva do kapsy nemusí být žádný problém. Nikdy ale nevíte, kdo se na vás dívá.

Článek

Zvýšil se i podíl ztrát na tržbách obchodů, a to z loňského 1,4 procenta na 1,53 procenta.

Ve 43 sledových zemích světa se letos podíl krádeží a ztrát na tržbách obchodníků zvýšil z loňských 1,36 procenta na 1,45 procenta. Celková hodnota ztrát obchodníků vzrostla meziročně o 6,6 procenta na 119 miliard dolarů (asi 2,14 biliónu korun).

Pokud jde o největší ztráty v obchodech vůbec, ty zaznamenala Indie, Rusko a Maroko.

Nejvíce se v obchodech podle průzkumu ztrácí alkohol, kosmetika, menší elektronika, značkové oděvy, DVD, počítačové hry a sladkosti.

Konkrétně jsou pak "nejrizikovějšími druhy" zboží přípravky na holení (3,7 procenta), oděvní doplňky (3,6 procenta), sýry (3,1 procenta), oblečení (2,9 procenta), masné výrobky (2,8 procenta) a parfémy a kosmetické přípravky (2,8 procenta).

Reklama

Výběr článků

Načítám