Hlavní obsah

Záchranný fond eurozóny se má rozšířit až na tři bilióny eur

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvaný stabilizační fond eurozóny na pomoc členským zemím ve finančních potížích může být rozšířen ze současných 440 miliard eur až na téměř sedminásobek. Napsal to ve čtvrtek deník The Financial Times (FT) s tím, že špičky eurozóny mají na stole plán na rozšíření na bilión až 2,9 biliónu eur. Dosud se jednalo o navýšení na 780 miliard, s čímž vyslovili v úterý nesouhlas slovenští poslanci.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V evropském stabilizačním fondu je asi 400 miliard eur a většina lidí jako já věří, že aby ustál tlak, potřebuje více než dva bilióny eur,“ podpořil ve středu nepřímo plán na konferenci v Soulu bývalý britský premiér Gordon Brown.

Eurozónou cloumá nejistota kvůli finančním injekcím do krachující řecké ekonomiky, přičemž hrozba bankrotu visí i nad Portugalskem a Irskem. Obavy ale vzbuzuje i Itálie a Španělsko, jimž v posledních týdnech agentury snižovaly rating.

V případě, že by peníze potřeboval Madrid nebo Řím, záchranný balík ESFS by ve své současné podobě nestačil. Proto se nyní na Slovensku rozhoduje o jeho navýšení na 780 miliard. Slovenští poslanci to v úterý odmítli, kvůli čemuž padla vláda. [celá zpráva]

Opakování by se mělo opakovat po středeční dohodě koalice s opozicí.

Souhlasem vstoupí navýšení v platnost, neboť krok odsouhlasily už všechny země eurozóny, jak je třeba. Opatření ale neznamená jen navýšení financí, ale předpokládá i větší pravomoci ESFS, který tak například bude moci mluvit do restrukturalizace bank atd.

Zaručit se za ztráty

Evropští představitelé chtějí uklidnit investory a trhy. Nabízelo se několik možností, jak to udělat, ale většina se ukázala být neprůchodnými, napsal FT. S plánem na navýšení stabilizačního balíku přišly pojišťovny argumentující, že investoři potřebují krytí proti případným ztrátám z nákupu státních dluhopisů. Krok podle nich představuje nejmenší právní a politické překážky. Navrhované navýšení má jít na bilión až 2,9 biliónu eur. Druhou částku navrhuje německá pojišťovna Allianz.

Pojišťovny chtějí garance na 20 až 40 procent ztrát z dluhopisů států, které se ocitly v potížích.

Někteří analytici už signalizovali, že ve fondu bude potřeba až 4 bilióny eur, aby se mohla eurozóna účinně vyrovnat s možnými budoucími riziky.

Podle Financial Times se nenabízí mnoho dalších variant. Právníci většinu dalších návrhů zamítli s poukazem na to, že jsou v rozporu s předpisy Evropské unie. Proti návrhu, že by výraznější roli při odkupování státní dluhopisů měla hrát Evropská centrální banka (ECB) se staví množství expertů včetně samotného jejího prezidenta Jeana-Clauda Tricheta.

Centrální banka podle něj není k tomu, aby financovala fond, na nějž mnozí nahlížejí jako na „pokladnici eurozóny“. „Domníváme se, že vlády (členských zemí eurozóny) mají samy nezbytné kapacity k navýšení fondu,“ řekl Trichet. To potvrdil lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, když po poslední zasedání ministrů financí eurozóny prohlásil, že plány zahrnující ECB byly zamítnuty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám