Hlavní obsah

Se zavedením cigaret s méně hořlavým papírkem se asi zvýší spotřeba kuřiva

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V celé Evropské unii, a tedy i v Česku, se od 17. listopadu budou smět prodávat už jen cigarety se sníženou náchylností ke vznícení. Problémem však je, že tato novinka nutí kuřáky častěji tahat, aby jim cigareta nezhasla. Spotřeba kuřiva se tedy zřejmě ještě zvýší.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ve Sněmovně na to v tomto týdnu při prvním čtení vládního návrhu na ratifikaci Rámcové úmluvy o kontrole tabáku upozornil poslanec Petr Braný (KSČM). „V listopadu se musí zavést cigarety se sníženou hořlavostí. Když ale mají tři místa chemicky ošetřená, aby kuřák více táhl, tak je to asi nějaký problém,“ prohlásil.

Poslanec Boris Šťastný (ODS) na to reagoval slovy: „Chci ujistit ctěnou Sněmovnu, že jako velmi silný ochránce nekuřáků se méně hořlavých cigaret nehodlám zastávat. Ty jsou tak trochu proti ochraně lidského zdraví. Jde o výmysl EU, který říká, že cigareta má hořet tak pomalu, aby nestačila zapálit něco jiného. V úmluvě o kontrole tabáku o tom není ani slovo.“

Šťastný v té souvislosti připomněl výrok jednoho svého nejmenovaného kolegy, že ve vaně se utopí víc lidí, než uhoří pod vlivem pomalu zhášené cigarety.

Bič na prodejce

Normu, která stanovila nový povinný požárně bezpečnostní standard pro cigarety, přijala Evropská komise loni v listopadu. Výrobci, distributoři i prodejci dostali ve všech členských zemích rok na to, aby se na její realizaci připravili.

Pro prodejce to znamená doprodat do letošního 17. listopadu veškeré zásoby cigaret, které novou normu nesplňují. Je to tedy na ně pořádný bič.

Kvůli novince může dojít ke zdražení

Při výrobě cigaret s menší náchylností ke vznícení je používán cigaretový papírek s omezenou hořlavostí. Pokud tedy kuřák odloží cigaretu do popelníku nebo mu spadne na zem, neprohoří celá, ale po nějaké chvíli samovolně zhasne.

Tabákové firmy ujišťují, že na chuť ani kvalitu cigaret nebude mít nová technologie vliv. Je ovšem dražší než ta dosavadní.

Na dotaz, zda kvůli novému opatření EU cigarety v Česku podraží, odpověděl jednatel společnosti British Tobacco Kamil Provazník: „V tomto okamžiku se tak neděje, i když prodejcům dodáváme už jen cigarety se sníženou hořlavostí, a podobně postupují i konkurenti. Pro výrobce ale nová technologie skutečně znamená větší náklady, takže zvýšení cen nemohu vyloučit.“

Opatření EU vítají hasiči. „Za posledních pět let došlo v ČR k sedmi tisícům požárů způsobených cigaretou a zahynulo při nich 149 lidí. Samozhasínací cigarety mohou přispět k tomu, že takových tragických událostí ubude,“ řekla už dříve Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Ivana Svitáková.

Související témata:

Výběr článků

Načítám