Hlavní obsah

Saabu svitla naděje, soud mu odklepl ochranu před věřiteli

– Stockholm
Novinky, pit

Problémová švédská automobilka Saab může mírně oslavovat. Odvolací soud totiž změnil dřívější rozhodnutí soudu nižší instance a vyhověl jí v žádosti o poskytnutí ochrany před věřiteli. Informoval o tom server BBC s tím, že se automobilce pootevřela vrátka k možné záchraně.

Článek

Odvolací soud prohlásil, že „důkladné zkoumání ukázalo předpoklady pro úspěšnou rekonstrukci“. Saab tak musí doufat, že v ochranném režimu obvykle trvajícím čtvrt roku se mu podaří získat potřebné finanční prostředky. Mzdy zaměstnanců chráněné firmy v tomto období platí vláda.

Automobilka spoléhá na dohodu se dvěma čínskými společnostmi – Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda Automobile Trade – které za dlouhodobé financování získají ve firmě menšinové podíly. Záleží ovšem, jak se k celé věci postaví čínské a švédské regulační orgány, stejně jako Evropská investiční banka.

Saab se potýká s dlouhodobým poklesem prodeje a letos v dubnu dokonce přerušil výrobu. Automobilka dluží dodavatelům a za srpen nevyplatila mzdy ani zaměstnancům. Minulý týden dva odborové svazy a jeden z dodavatelů proto vůči Saabu podali návrh na konkurzní řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám