Hlavní obsah

Švýcarsko si pláclo s Británií ohledně danění bankovních kont

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Švýcarsko a Velká Británie uzavřely dohodu o boji s daňovými úniky, která by měla vstoupit v platnost v roce 2013. Londýn si na Bernu vymohl, že švýcarské banky předem zaplatí půl miliardy franků (asi 10,7 miliardy korun) a následně přistoupí k retroaktivnímu zdanění bankovních kont, která mají britští občané ve Švýcarsku. Uvedla to agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Britská státní pokladna, které se v poslední době nedostává peněz, by tak mohla získat přes pět miliard liber (asi 140 miliard korun). Podobnou dohodu Švýcaři nedávno uzavřeli s Německem, které také nechce svým občanům tolerovat tajná konta v zahraničí.

Dohoda předpokládá, že peníze britských občanů ve švýcarských bankách budou zdaněny sazbou 27 až 48 procent. Vycházet se přitom bude ze zůstatku na účtu. Do budoucna se podle švýcarského ministerstva financí začne uplatňovat srážková daň. Švýcarské banky ale budou muset do Británie ihned poslat zmíněných 500 miliónů franků jako zálohu.

Časy se mění

Britské úřady budou moci požádat o informace až o 500 svých občanech ročně, které podezřívají z ukrývání majetku na švýcarských bankovních účtech. "Svět se mění," uvedl vrchní daňový úředník Dave Hartnett. "Před několika lety by nikdo nepředpokládal, že bychom uzavřeli se Švýcarskem dohodu v boji proti daňovým únikům," dodal.

Británie se teď potýká s jedním z nejhlubších rozpočtových deficitů mezi průmyslovými zeměmi a je v jejím zájmu příjmy rozpočtu co nejvíce zvýšit. Podobný problém teď ale má řada jiných vyspělých zemí, které v průběhu let nashromáždily vysoké dluhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám