Hlavní obsah

Platební kartu na poště nedostala ani nezletilá dívka, ani její otec

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenáctiletá dívka z Prahy měla od rodičů poprvé místo pravidelného kapesného dostat vlastní platební kartu s omezeným limitem pro výběr peněz. Kartu jí banka zaslala doporučeným dopisem výhradně do vlastních rukou. Jenže doručit takovou zásilku nezletilému je pro Českou poštu neřešitelný problém.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Vaše dítě se musí prokázat platným občanským průkazem,“ dozvěděl se na pobočce České pošty v pražské Moravské ulici 41letý A. G., otec adresátky doporučeného dopisu, když přišel s dcerou převzít zásilku osobně.

Nepomohl ani rodný list

Protože nezletilá dcera občanku ještě nemá, prokazoval se otec coby zákonný zástupce vlastním občanským průkazem, ve kterém je dcera uvedena, a dokonce i jejím rodným listem.

„Úřednicím to bylo málo. Dopis s platební kartou byl adresován do vlastních rukou, a tudíž prý podle interních směrnic České pošty zákonný zástupce neexistuje. Nikdo kromě dítěte, jež se ale musí prokázat občankou, kterou nemá, nemůže zásilku převzít,“ popsal výsledek jednání otec dívky.

Pošta tak podle svých vnitřních předpisů nakonec dopis do 14 dnů odešle zpět odesilateli a banka bude muset kartu mladé klientce doručit jinak.

Pošta prý nechybovala

Přitom podle vyjádření mluvčí České pošty Marty Selicharové postupovaly úřednice z vinohradské pobočky správně. Problém je v tom, jakou doplňkovou informaci odesilatel na obálku připojil.

„Zákonnému zástupci adresáta mladšího 15 let je možné dodat zásilku opatřenou poznámkou nebo nálepkou – Do vlastních rukou, zmocněnci, zákonnému zástupci,“ sdělila Právu Selicharová.

Pokud ovšem odesílatel zvolil pouze do vlastních rukou adresáta, není prý možné ji dodat. „Dle vyjádření vedoucí oddělení pošty Praha 2 posílají banky nezletilým zásilky tak, že v adrese uvedou jak nezletilého adresáta, tak i jeho zákonného zástupce – v takovém případě je zásilka vydána bez problémů zákonnému zástupci,“ dodala mluvčí pošty.

Banka UniCredit, která kartu dívce odeslala, postupovala podle svého mluvčího Tomáše Pavlíka obvyklým způsobem.

„Platební karty zasílá banka jejich držitelům doporučeným způsobem, v zásilce tzv. do vlastních rukou na adresu uvedenou samotným klientem v žádosti o vydání karty,“ uvedl Pavlík.

„Samotné předávání předmětné zásilky již nemůže nijakým způsobem ovlivnit,“ podotkl s tím, že pošta se řídí vlastními předpisy upravenými v poštovních podmínkách. Klienti si však mohou karty vyzvednout i osobně přímo v bance.

„Uvedený případ vnímáme jako ojedinělý, nemáme žádné informace o tom, že by docházelo k podobným případům častěji,“ dodal mluvčí banky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám